OBSOLEET: Shona Minkjan (14 jaar) ontvoerd door een Turkse man

De Hoax-Wijzer | 03/01/2014 | Update: 19/03/2014Momenteel circuleert er op Facebook een oproep dat het 14-jarig meisje Shona Minkan uit Zwolle ontvoerd is door een Turkse man. In realiteit was het meisje eind juni 2013 vermist, en opnieuw een kleine maand later, maar was ze in beide gevallen de volgende dag alweer terecht. Het bericht is aldus niet langer actueel, en inmiddels werd bevestigd dat Shona niet nogmaals vermist is. De oproep dient dan ook niet verder verspreid te worden.

De tekst op de circulerende afbeelding, die zowel een foto van Shona toont als van een man (die door de oorspronkelijke opsteller van het bericht wellicht beschouwd werd als de ontvoerder) luidt als volgt:

ONTVOERD!
Shona Minkjan (14 jaar) is vanmiddag voor het laatst gezien in Zwolle-Zuid. Ze is ontvoerd door een turkse man (18 jaar) rijd mogelijk in een volkswagen golf met het kenteken 79-gd-54 of in een audi met het kenteken 41-rz-gj.
Shona is slank en 1.70 meter lang en draagt een zwarte jas!

Deel dit bericht alsjeblieft!!!!
Help Shona zo snel mogelijk terug te vinden!

Op 28 juni 2013 werd Shona Minkjan uit Zwolle, Nederland, als vermist opgegeven. Haar moeder had naar eigen zeggen bij de politie ook aangifte gedaan van gijzeling. Of het daadwerkelijk zou gaan om een gijzeling of ontvoering, zoals ook wordt beweerd in het circulerende bericht, is echter allesbehalve zeker. Ze zou in het gezelschap geweest zijn van een oudere jongen die met een donkere Audi reed, maar het is niet duidelijk of hij op het moment van haar verdwijning ook bij haar was.

De volgende dag, op 29 juni 2013, liet de familie van Shona weten dat het meisje weer terecht was. Ze was die namiddag in Amersfoort teruggevonden, samen met de oudere jongen. Of deze jongen in kwestie al dan niet officieel werd beschuldigd of gearresteerd voor ontvoering, werd niet bekend gemaakt. 

Een kleine maand later, op 19 juli 2013, was Shona echter opnieuw vermist. Deze keer kwam de optie van ontvoering niet ter sprake, het meisje zou die ochtend het ouderlijk huis in verwarde toestand verlaten hebben. Gelukkig was ze ook dan de volgende dag, op 20 juli, alweer terecht. 

Sinds 30 december 2013 wordt de oproep dat Shona vermist en ontvoerd zou zijn, opnieuw verspreid op Facebook. Deze keer is het echter vals alarm, en gaat het om de oproep van de eerste verdwijning die opnieuw is beginnen circuleren. Shona Minkjan heeft op haar Facebook profiel inmiddels laten weten dat het gaat om "oud nieuws", en ook haar moeder heeft op haar Facebook profiel bevestigd dat het meisje niet vermist is.

Het gaat hier aldus om een verouderde oproep die niet langer zinvol is om te delen. De moeder van Shona Minkjan heeft dan ook gevraagd om het bericht niet langer te verspreiden, en mensen die dat toch doen te attenderen dat het gaat om een oud bericht.

Bronnen


- Oproep opnieuw in circulatie op 30 december 2013: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=468944479881316