Andere waarschuwingen

In sommige gevallen is het nodig om een waarschuwing rond te sturen, die niet valt onder de algemene categorieën van onze website. In dat geval plaatsen we de waarschuwing onder deze rubriek.

OBSOLEET: Waarschuwing voor virus in video van ski-ongeval Michael Schumacher bevat virus

Geplaatst 19 jan. 2016 02:39 door De Hoax-Wijzer   [ 22 mei 2017 23:38 bijgewerkt ]

De Hoax-Wijzer | 19/01/2016 | Update: 23/5/2017In januari 2014 circuleerde een link die een "exclusieve video" zou tonen van het ski-ongeval van Michael Schumacher, maar in werkelijkheid een virus betrof die zich op deze manier tracht te verspreiden. Kort nadien begonnen er waarschuwingen voor deze neplinks te circuleren. Hoewel deze waarschuwingen in de meeste gevallen wel gerechtvaardigd waren, zijn deze inmiddels echter niet meer actueel. De neplinks circuleren immers al heel lange tijd niet meer.

In mei 2017 is er een nieuwe variant van deze waarschuwing opgedoken, hierin wordt beweerd dat er een filmpje rondgaat over Max Verstappen waarin een virus zou zitten.
Het gaat hier om een nieuwe variant op de oudere waarschuwing over Michael Schumacher.

In juli 2014 begon volgende waarschuwing te circuleren op Facebook:

ATENNNNTIE!!!

Er gaat filmpje van micheal
schumacher over fb die moet je NIET
kijken!
Zit virus achter
Als je daarna op internetbankieren
gaat kunnen ze bij je rekening

Stuur ff door!!
Was net ook op het nieuws

Een gelijkaardige versie luidt als volgt:Er gaat filmpje van micheal schumacher over facebook die moet je NIET kijken! Er zit een virus achter
Als je daarna op internetbankieren gaat kunnen ze bij je rekening
Stuur zo veel mogelijk door!!
Was net ook op het nieuws,

Sinds april/mei 2017 gaat er een volgende variant rond:
 


Op zondag 29 december 2013 overkwam de Duitse Formule 1 kampioen Michael Schumacher een ski-ongeluk, waarbij hij met zijn hoofd tegen een rots stootte en in kritieke toestand werd overgebracht naar het hospitaal in Grenoble, Frankrijk. Kort nadien meldde de media dat Schumacher zijn eigen ongeval zou hebben gefilmd aan de hand van een camera op zijn helm. De camera werd overhandigd aan de onderzoekers, en eventuele beelden die erop vastgelegd staan werden niet vrijgegeven aan de pers of naar het publiek toe.

In januari 2014 gebruikten oplichters dit nieuws als inspiratie om een nieuw virus te lanceren via sociale media zoals Facebook en Twitter. Het virus deed zich voor als een link naar een video, die "exclusieve beelden" beloofde van het moment van Schumacher's ongeval, en vroeg vervolgens om een programma te installeren dat in werkelijkheid een trojaans virus bevatte. De bedoeling was om via geïnfecteerde computers de inloggegevens van online bankieren te bemachtigen en zo je bankrekening leeg te roven. Vanzelfsprekend kreeg je de video zelf nooit te zien, want eventuele videobeelden zijn nooit vrijgegeven.

Hoewel dit virus dus wel degelijk heeft bestaan, is er momenteel geen enkele aanwijzing meer dat het nog steeds zou circuleren. De frauduleuze neplink doet al enkele jaren niet meer de ronde, gezien het ongeval van Schumacher niet meer actueel is. Frauduleuze nepvideo's zullen zich immers richten tot wat er zich op dat moment in de actualiteit afspeelt, omdat ze hiermee op een betere verspreiding kunnen rekenen. Niettemin blijven sommige versies van de waarschuwing nog steeds wel circuleren. Hoewel het inderdaad een zinvol advies om niet te klikken op zulke dubieuze links, en de circulerende waarschuwing goed bedoeld is, is deze nu niet langer actueel en is het verspreiden ervan dan ook geheel zinloos.OBSOLEET: Gratis raspaard Andalusiër te adopteren

Geplaatst 16 jul. 2014 12:47 door De Hoax-Wijzer   [ 28 nov. 2014 06:27 bijgewerkt ]

De Hoax-Wijzer | 16/07/2014 | Update: 17/07/2014Momenteel circuleert er een oproep om een wit Andalusiër raspaard te adopteren, omdat de eigenaars hem niet meer zouden willen. Het gaat echter om een oproep die dateert van juni 2013 en dus niet langer actueel is. Naar verluidt zou het paard inmiddels een nieuwe eigenaar hebben, maar of het dier effectief gratis werd weggegeven is twijfelachtig omwille van de gemiddelde verkoopwaarde van zulk raspaard.

Het bijschrijft bij de foto van het paard luidt als volgt:

Wil er iemand een paard adopteren gratis! Een raspaard Andalusiër. Eigenaars willen de hengst niet meer  Je kan me opbellen 0485413290.


De oproep werd op 21 juni 2013 op Facebook geplaatst, en is inmiddels dus reeds meer dan een jaar oud. Wat er precies met het dier gebeurd is blijft echter onzeker, maar naar verluidt zou, volgens de reacties op de pagina "Verloren en gevonden huisdieren", het paard op diezelfde dag nog een nieuwe eigenaar gekregen hebben. Op hetzelfde bericht beweert ook iemand een vorige eigenares van het paard geweest te zijn, en het dier in november 2012 verkocht te hebben.

Niettemin heeft de persoon die de oproep deed, deze Facebook post nadien niet verwijderd, waardoor de foto ook lange tijd nadien nog zou worden gedeeld door andere Facebook gebruikers. Zo werd de oproep ook nog in oktober en november 2013 gedeeld, en trachtten er mensen het opgegeven telefoonnummer te bellen. Allen geven ze aan geen gehoor te krijgen op dat nummer, of dat het nummer niet zou werken. Inmiddels wordt de oproep in juli 2014 opnieuw veelvuldig gedeeld.

Bovendien is het twijfelachtig of het paard effectief gratis werd weggegeven. Een Andalusiër hengst van zo'n 4 jaar oud kan immers een waarde hebben van 5000 tot 10.000 €, terwijl de prijs voor een Andalusiër veulen makkelijk tussen de 2500 en 5000 € ligt. We weten echter niet wat de leeftijd van dit welbepaald paard is (of was in 2013), en in welke gezondheid hij verkeerde. Niettemin is het onwaarschijnlijk dat het dier zomaar gratis werd weggegeven, en zelfs al zou dat het geval zijn, neemt de nieuwe eigenaar dan sowieso heel wat onkosten op zich wat betreft stal, weide, voeding, ander toebehoren, enz...

Het is aangeraden om de foto van het paard niet verder te delen, aangezien het hier gaat om een oproep die niet langer actueel is. Bovendien werd de oproep niet geplaatst door de (toenmalige) eigenaar maar door iemand anders, en is het dus mogelijk dat de vermeende context onjuist is.- https://www.facebook.com/didier.eeckhout/posts/421875504588676 [oproep gedeeld in oktober/november 2013]

- https://www.facebook.com/vermistgestolenadoptie/posts/529345007155832 [oproep gedeeld in oktober/november 2013]


- Verkoopwaarde Andalusiër veulen: http://www.freezepage.com/1405541681XDLTKBGLZW

- Verkoopwaarde Andalusiër veulen: http://www.freezepage.com/1405541842ZQWBXAUGBG

SPAM: "Schokkende video" Paar vallen naar beneden en stierf aan 8e verdieping findow

Geplaatst 22 mrt. 2014 13:32 door De Hoax-Wijzer   [ 6 nov. 2014 01:30 bijgewerkt ]

De Hoax-Wijzer | 22/03/2014 | Update: 16/07/2014Momenteel circuleert er op Facebook een zogenaamde "schokkende video" van een koppel dat door het raam gevallen zou zijn terwijl ze geslachtsgemeenschap hadden. De video bestaat echter helemaal niet en leidt slechts naar een spammende Facebook applicatie.

Het bijschrift luidt als volgt:

[Schokkende video] Paar vallen naar beneden en stierf aan 8e verdieping findow fhile sex doen en...
Ze moeten tenminste het venster te sluiten voordat je dit doet

Wanneer je op deze link klikt zal je geen video te zien krijgen, maar wel worden doorgestuurd naar een "Which celebrity you look like" Facebook app. Bij het installeren van deze applicatie op je Facebook account, geef je toestemming aan de applicatie om afbeeldingen te posten in jouw naam. Op die manier tracht de applicatie zichzelf zo bekend mogelijk te maken, in de hoop dat zoveel mogelijk Facebook gebruikers de spam applicatie ook installeren.

Voor zover geweten, richt deze applicatie geen ernstige schade aan op de computer of de Facebook account van de gebruiker die het geïnstalleerd heeft. Het enige wat de applicatie schijnt te doen, is spam posten in jouw naam. Om dit te voorkomen, is het stellig aangeraden om de rogue app genaamd "Which Celebrity You Look Alike" onmiddellijk weer te verwijderen.

De foto die gebruikt werd als zogenaamde preview van de onbestaande video, is afkomstig uit een incident dat plaats vond in juni 2013. In China viel een koppel door het raam, nadat het glas ervan brak terwijl ze ertegen leunend geslachtsgemeenschap hadden. Beiden waren opslag dood. Het incident werd echter niet op film vastgelegd, en zodoende is het ook niet mogelijk om hier een video van te bekijken op het internet. De taal- en grammaticafouten in het bijschrift laten dan ook sterk te wensen over met "findow fhile sex doen" en "het venster te sluiten voordat je dit doet" (het raam was bovendien gesloten).


HOE VERWIJDER IK EEN SPAM APPLICATIE?

Volg onderstaande stappen:

1. Ga naar http://www.facebook.com/settings?tab=applications

2. Je ziet nu de lijst van alle Facebook apps die je geïnstalleerd hebt. Verwijder alle applicaties die je niet gebruikt, niet kent of verdacht lijken. Dit doe je door het kruisje te klikken naast de desbetreffende app. Onderaan de lijst moet je mogelijk "Toon alle apps" klikken om de lijst verder open te vouwen.

3. Controleer of de app in jouw naam gepost heeft, en verwijder deze posts indien nodig.


Bronnen:

- http://www.dailymail.co.uk/news/article-2350977/Chinese-couple-killed-falling-balcony-having-sex.html

- http://facecrooks.com/Internet-Safety-Privacy/How-to-protect-your-Facebook-account-from-Rogue-Applications-292.html

OBSOLEET: Opsporingsfoto van hond vastgebonden aan trekhaak

Geplaatst 21 mrt. 2014 05:00 door De Hoax-Wijzer   [ 6 nov. 2014 01:31 bijgewerkt ]

De Hoax-Wijzer | 21/03/2014 | Update: --Momenteel circuleert er een foto van een hond, die met een touw werd vastgemaakt aan een trekhaak. De foto wordt verspreid met de intentie om de dader te vinden, en ook het kenteken van de auto wordt er duidelijk bij vermeld. Het gaat hier echter om een voorval van juni 2013, en de dader werd inmiddels geïdentificeerd en gearresteerd.

Sinds 15 maart 2014 circuleert de foto op Facebook, met volgend bijschrift:

Onze oostblok vrienden zijn weer bezig, deel deze foto totdat deze schoft gevonden is, kunnen we kijken hoe hard hij of zij kan lopen vastgebonden aan een trekhaak. Bah

De Engelstalige versie circuleert reeds sinds 7 juni 2013 op Facebook, met volgend bijschrift:

BULGARIA-FULL NUMBER PLATE SHOWN-FIND THE POS THAT IS BRAGGING ABOUT THIS-TAG & SHARE TO APPROPRIATE PEOPLE PLEASE!!!

Het voorval vond op 7 juni 2013 plaats in de Bulgaarse stad Asenovgrad. De 55-jarige Raycho Dimitrov Ivanov besloot zijn hond te straffen, door het dier met een touw vast te maken aan de trekhaak van zijn wagen, en hem zo aan een hoge snelheid over de weg te slepen over een afstand van enkele kilometers. Nadien zou hij de hond achtergelaten hebben in een goot. Het voorval werd opgemerkt door ooggetuigen, die er een foto van maakten en deze op het internet hebben verspreid. Sindsdien werd de foto gedeeld op tal van blogs en sociale media, en ook vonden er in Bulgarije zelf kleinschalige protesten plaats tegen deze gruweldaad.

De hond werd in kritieke toestand aangetroffen met allerlei kneuzingen en snijwonden. Het dier werd behandeld door een arts, maar inmiddels is het niet duidelijk waar de hond zich momenteel bevindt of wat zijn toestand is. Volgens sommige bronnen zou de hond vooralsnog aan zijn verwondingen overleden zijn.

De politie is vervolgens een onderzoek gestart naar de dader, en Raycho Ivanov werd enkele dagen later reeds opgepakt. De man zou echter weigeren mee te werken aan het onderzoek en totaal geen berouw tonen. Indien zijn schuld bewezen kan worden, zou Raycho Ivanov een celstraf van 3 jaar en een boete van ongeveer 2550 € riskeren.

Het delen van de opsporingsfoto, waarop ook het kenteken "PB 5730 AP" van de wagen van Raycho vermeld staat, heeft aldus geen enkele zin meer. De dader is immers opgespoord en gearresteerd. Bovendien is het sowieso vrij zinloos om deze opsporingsfoto te delen in Nederland of België, aangezien het voorval heeft plaatsgevonden in Bulgarije. Ook is het afgeraden om oproepen en berichten te delen die oproepen tot het plegen van geweld.

OBSOLEET: Opsporingsfoto van dierenbeulen met mishandelde dolfijn

Geplaatst 18 mrt. 2014 03:10 door De Hoax-Wijzer   [ 6 nov. 2014 01:32 bijgewerkt ]

De Hoax-Wijzer | 18/03/2014 | Update: --Momenteel circuleert er op het internet een afbeelding waarop een vrouw en man te zien zijn die schijnbaar een dolfijn aan het mishandelen zijn op het strand. Er wordt hierbij opgeroepen om te achterhalen wat de identiteit is van de vrouw en de man. Hun identiteiten zijn echter reeds bekend, waardoor het verspreiden van de opsporingsfoto geheel zinloos is. Bovendien was de dolfijn reeds dood toen ze hem aantroffen op het strand.

Op de afbeelding staat ook volgende Engelstalige tekst vermeld:

Please share this post so the whole world can see this cruelty... See More

De afbeelding wordt sinds 15 maart 2014 gedeeld vanaf de Facebook pagina van 112Misdaad.nl met volgend bijscrhrift:

DEEL DIT BERICHT MASSAAL!!

DIERENBEULEN MISHANDELEN DOLFIJN

Wij hopen dat dit bericht massaal gedeeld wordt zodat dit bericht de hele wereld overgaat en dat deze dierenbeulen herkent en berecht worden!!!

Wij zullen dit bericht blijven plaatsen totdat deze dierenbeulen herkent en gepakt worden!


Het is echter geheel zinloos om de afbeelding verder te verspreiden, aangezien de man en vrouw op de foto reeds geïdentificeerd zijn. Hun namen zijn Judith Uriol en Jonathan Ramos, en het voorval vond plaats in januari 2014 op het strand van San Pedro, dat gelegen is aan de Peruaanse stad Trujillo. Niettemin is het voorval nét iets anders verlopen dan de manier waarop dit veelal wordt voorgesteld op Facebook, alsook op andere internationale websites en blogs.

Judith en Jonathan troffen de gestrandde baby-dolfijn aan, samen met andere zeedieren die hetzelfde lot hadden ondergaan, toen het koppel in januari een bezoek brachten aan het San Pedro strand. De dolfijn was op dat moment echter reeds overleden, en het koppel heeft aldus niet de dood van het dier veroorzaakt, noch enige vorm van pijn toegebracht door middel van hun daden. Niettemin veroorzaakten de foto's sinds 4 maart 2014 heel wat verontwaardiging op het internet, en de Amerikaan Richard Gibbs heeft zelfs een petitie opgestart op Yousign.org om de man en vrouw te vervolgen voor het "gebruiken van een noodlijdende dolfijn als speelgoed" in plaats van de autoriteiten te verwittigen dat er een stervende dolfijn was aangespoeld.

Hoewel de daden van het koppel als oneerbiedig kunnen worden beschouwd, zijn ze vooralsnog niet schuldig aan het mishandelen van deze dolfijn aangezien het dier reeds dood was. In een artikel van de Peruaanse krant La Republica gaf Judith toe dat ze hier een fout gemaakt had, en verzekerde ze dat dit geen tweede keer zou gebeuren. Ze had de foto's genomen omdat het de eerste keer was dat ze een dolfijn in het echt zag, maar ze had hierbij geenszins de intentie om oneerbiedig met het dier om te gaan, en verontschuldigde zich aan iedereen die ze hiermee beledigd had.

Kortom, het is geheel zinloos om de afbeelding te blijven delen op Facebook of elders op het internet, omdat de identiteit van de man en vrouw reeds bekend zijn. Ook gaat het hier geenszins om een geval van dierenmishandeling: hoewel de daden als oneerbiedig kunnen worden bestempeld, was de dolfijn reeds overleden toen ze hem aantroffen op het strand. Het dier heeft dus geen pijn geleden door toedoen van de man en vrouw te zien op de circulerende foto's.

 

OBSOLEET: Schoonzusje met haar 1 jarige dochter vermist

Geplaatst 21 feb. 2014 03:46 door De Hoax-Wijzer   [ 6 nov. 2014 01:38 bijgewerkt ]

De Hoax-Wijzer | 21/02/2014 | Update: 19/03/2014Sinds 2012 circuleert er een foto van een vrouw met in haar armen een kind. Het opschrift vraagt om de foto te delen omdat ze allebei vermist zouden zijn. Het gaat hier echter om een verouderde oproep, zowel de vrouw als het kind zijn immers alweer terecht. Het is dan ook zinloos om de oproep te blijven delen.

Het opschrift luidt als volgt:

Mensen alsjeblieft. Laat iedereen die je kent
deze foto delen. Het gaat om mijn schoonzusje met
haar 1 jarige dochter die vermist zijn. Alsjeblieft help
mij en de rest van de familie. Deel deze foto of je
haar nou kent of niet.

De afbeelding van de vrouw met haar dochtertje circuleert reeds sinds 2012 op het internet, voornamelijk op sociale media zoals Facebook en Twitter. Ook in 2013 en 2014 wordt de foto nog steeds verspreid op Facebook, hoewel de delers niet weten wie de vermiste vrouw en kind zijn, en of ze op dit moment al dan niet nog steeds vermist zijn. De afbeelding toont dan ook geen concrete informatie over wie de vermiste persoon precies is, op welke datum ze vermist is, in welke omgeving ze woont, enz... Soms werd gedacht dat het zou gaan om Marion en Romy, die verdwenen waren op 8 juni 1997 en uiteindelijk in juni 2002 vermoord teruggevonden werden. Inmiddels is gebleken dat het niet om dezelfde vrouw en kind gaat: Het kind in de circulerende foto heeft immers blond haar, terwijl Romy donker haar had.

Inmiddels werd de ware identiteit van de vrouw wel achterhaald door Vermist NL, die erover berichtte op 10 januari 2014. Het gaat hier om Tessa Mulder uit België, die op 27 juli 2013 verdween met haar twee kinderen, een zoontje genaamd Rayan en een dochtertje genaamd Djenna. Ze had de woning van haar ouders in Brussel verlaten zonder hen in te lichten, waarna ze niets meer van zich liet horen. Een oproep van haar moeder op het programma Vermist NL van 3 januari 2014 heeft vruchten afgeworpen, en er kon in contact getreden worden met Tessa en haar partner Nourdin. Het gaat hier aldus niet om een vermissing, Tessa werd immers niet ontvoerd maar was bewust verdwenen. Dit was blijkbaar het resultaat van een verstoorde relatie met haar moeder. Dat is wellicht ook de reden van haar eerdere verdwijning in 2012, waarbij haar schoonzus de oproep had gelanceerd die tot op heden nog steeds op internet circuleert. Op die foto gaat het enkel om Tessa en haar dochtertje, aangezien op dat moment haar zoontje nog niet geboren was.

Het wordt dus niet aangeraden om de oproep nog te delen, aangezien Tessa Mulder en haar kinderen niet vermist zijn. Wanneer wij tijdens ons onderzoek contact opnamen met Amber Alert Nederland, benadrukten zij dat berichten zonder naam van de vermiste en zonder contactgegevens van de persoon die de oproep doet, best niet gedeeld of doorgestuurd worden. Neem in geval van een (vermoedelijke) vermissing steeds contact op met de politie, en laat officiële kanalen een oproep verspreiden. Indien je toch zelf een oproep zou plaatsen, al raden we dit af, vermeld dan duidelijk de naam van de vermiste persoon, datum van vermissing, en contactgegevens van jezelf. Indien de vermiste persoon weer terecht is, haal de oproep dan ook weer weg van je Facebook of Twitter profiel of van andere websites waar je het op geplaatst had.


Bronnen:


- Afbeelding op Facebook (december 2013): http://www.facebook.com/photo.php?fbid=1389965591253469
OBSOLEET: Opsporingsfoto van 2 opgehangen honden

Geplaatst 7 feb. 2014 06:52 door De Hoax-Wijzer   [ 6 nov. 2014 01:39 bijgewerkt ]

De Hoax-Wijzer | 07/02/2014 | Update: 19/03/2014Momenteel circuleert er op Facebook, en elders op het internet, een foto waarop twee opgehangen honden te zien zijn, met twee jongens die ernaast poseren. Het voorval vond plaats in Argentinië, en dateert inmiddels van begin 2011. De personen op de foto zouden inmiddels geïdentificeerd zijn, waardoor deze zaak niet langer actueel is. Het delen van de opsporingsfoto is dan ook geheel zinloos.

De foto wordt sinds 3 februari 2014 verspreid op Facebook met volgend bijschrift:

deze dieren beulen moet bekent worden gemaakt
dus stuur het door

Helaas gaat het hier niet om een hoax, maar om een waargebeurd verhaal van dierenmishandeling dat wellicht plaats vond in de loop van januari 2011. De foto, waarop twee jongens poseren nabij twee opgeknoopte honden, werd voor het eerst gepubliceerd op 31 januari 2011. Hierop volgde een grote verontwaardiging op talloze sociale media zoals Facebook en Twitter, waarop de foto grootschalig werd verspreid. Het voorval vond plaats in Argentinië.

Vervolgens ging Stella Maris Giustetti, die vooral gespecialiseerd is in het helpen van asielhonden en het redden van andere dieren in gevaar in de omgeving van Buenos Aires, op onderzoek uit om de identiteit van de daders te achterhalen. De jongen rechts op de foto werd geïdentificeerd als Gustava Vergara (aka "Guti"), een lid van de Argentijnse muziekband La Primera Base. De jongen links op de foto zou bekend zijn onder de naam "Ruli", een fan van de voorgenoemde muziekband. Hij was te vinden op Facebook als "Ruli Del San Jose" (Ruli van San Jose"), maar dat profiel is inmiddels niet meer actief. Volgens screenshots uit 2011 stond de welbepaalde foto echter wel op zijn toenmalig profiel.

Beide jongens zouden inderdaad in de San Jose wijk van de Argentijnse provincie Corrientes wonen. Stella Maris Giustetti heeft vervolgens gesproken met een aantal getuigen uit de omgeving, om zo te achterhalen wat er precies gebeurd was. Hieruit bleek dat de twee jongens de feiten zouden gepleegd hebben in de vroege uurtjes van zondag 30 januari 2011. Ze waren onder invloed van alcohol en/of drugs, en rechtvaardigden hun daden door te stellen dat de honden slechts leven van het afval dat ze vinden na het openscheuren van vuilniszakken. Het is onduidelijk of de honden al dan niet reeds dood waren wanneer ze werden opgehangen.

Er kwam geen reactie hieromtrent van de muzikant Vergara, noch van zijn fan Ruli. Inmiddels werden beide jongens enkele maanden later beschuldigd van het overtreden van de wet van Argentinië betreft dierenmishandeling. Volgens een bericht van 11 maart 2011 zouden de daders een celstraf van minstens 1 jaar riskeren. We konden op dit moment geen verdere informatie vinden betreffende deze zaak, aangezien alle nieuwsberichten hieromtrent uitsluitend in het Spaans gepubliceerd werden.


CONCLUSIE

Het gaat hier om een foto die inmiddels 3 jaar oud is, en waarvan de daders reeds werden geïdentificeerd. Het is aldus zinloos om de opsporingsfoto verder te blijven verspreiden. Niettemin wordt de foto vaak gedeeld op Facebook met de intentie om aandacht te vragen voor dierenmishandeling. Hoewel het probleem van dierenmishandeling zich niet beperkt tot de twee jongens op de foto maar veel grootschaliger is, zal het delen van de foto er niet toe leiden dat minder honden of andere dieren worden mishandeld of gedood. De beste manier om dieren te helpen of te redden is door je computer uit te schakelen en je vrije tijd te spenderen als vrijwilliger voor een dierenasiel of organisatie.


Bronnen:
LASTER: Pamfletten "Gezocht kinderlokker omgeving Cruquius"

Geplaatst 16 jan. 2014 05:11 door De Hoax-Wijzer   [ 6 nov. 2014 01:40 bijgewerkt ]

De Hoax-Wijzer | 16/01/2014 | Update: 16/07/2014Sinds enkele dagen circuleren er pamfletten met hoofding "gezocht kinderlokker" in de omgeving van Cruquius (Nederland). Een foto van zulk pamflet circuleert sinds 9 januari 2014 ook op Facebook. Het gaat hier echter om een lastercampagne tegen een onschuldige man, en de politie is inmiddels op zoek naar de persoon die verantwoordelijk is voor deze pamfletten. Het is dus in het belang van de onschuldige man dat de pamfletten niet verder verspreid of gedeeld worden.

De tekst op het pamflet luidt als volgt:

Gezocht kinderlokker

Omgeving: Cruquius
Laatste signalering 7 januari 2014

Kenmerken:
Blanke man
Midden 40
Vriendelijke uitstraling
Welbespraakt
Kalend hoofd
Audu A4 Kleur Bruin
kenteken: ??-NNP-6

Ga niet over tot actie, observeer en registreer.
Maak foto's of film.
Noteer plaats, straat en tijdstip

Herkent u deze man of heeft u tips
Noteer het V-nummer en bel

Politie 0900-8844
Meld Misdaad Anoniem 0800-7000

Op het pamflet staat ook een getekende afbeelding van de desbetreffende man, met de vermelding "V-nummer: 12".

Het gaat hier niet om een echt geval van een kinderlokker, maar wel om een lastercampagne tegen een onschuldige man. Deze man is bijgevolg zelf naar de politie gestapt, en heeft klacht neergelegd wegens smaad en laster. De politie heeft vervolgens een onderzoek ingesteld naar de persoon die verantwoordelijk is voor het opstellen en/of verspreiden van deze pamfletten.

Het is in dit geval duidelijk dat iemand een persoonlijk probleem heeft met de man beschreven op het pamflet, en hem op deze manier onterecht in een negatief daglicht probeert te stellen. De politie benadrukt dan ook dat er in Cruquius geen kinderlokker actief is op dit moment, en dat de desbetreffende man onschuldig is. Niettemin wekt de verspreiding van het pamflet toch de nodige onrust, en dit kan bijgevolg het leven van de onschuldige man in gevaar brengen indien sommige mensen besluiten om het recht in eigen handen te nemen.

Het gebeurt wel vaker dat er waarschuwingen voor kinderlokkers (vaak in combinatie met een "blauw busje") circuleren, en deze zijn in bijna alle gevallen onterecht of niet meer actueel. In sommige gevallen circuleert zelfs het volledige kenteken van het voertuig van onschuldige mensen. Deel zulke waarschuwingen dus niet, tenzij ze rechtstreeks afkomstig zijn van de politie zelf en controleer of het bericht nog actueel is. Het is niet voldoende dat er bij een gedeeld bericht het logo van de politie afgebeeld staat, of dat erbij vermeld staat dat het afkomstig is van de politie, want in de meeste gevallen gaat het dan alsnog om een hoax. Deel het enkel rechtstreeks van de website van de politie zelf.
SPAM: Facebook applicatie "Your Death Age"

Geplaatst 18 nov. 2013 07:07 door De Hoax-Wijzer   [ 6 nov. 2014 01:50 bijgewerkt ]

De Hoax-Wijzer | 09/10/2013 | Update: 16/07/2014Momenteel worden Facebook groepen geregeld geteisterd door mensen die er, zonder het zelf te beseffen, spam posten met de applicatie "Your Death Age". Het is dan ook een spam applicatie die zich op deze manier tracht te verspreiden als een virus, en het is sterk afgeraden om die applicatie te installeren.


Eenmaal je de applicatie "DEATH" hebt geïnstalleerd, begint deze in jouw naam afbeeldingen te posten in de Facebook groepen waar je lid van bent, met volgende tekst:


Hello [je naam]
Your Death Age Is
[willekeurig getal]Bij het installeren van deze applicatie op je Facebook account, geef je toestemming aan de applicatie om afbeeldingen te posten in jouw naam, ook in verschillende groepen waar je lid van bent. Op die manier tracht de applicatie zichzelf zo bekend mogelijk te maken, in de hoop dat zoveel mogelijk Facebook gebruikers de spam applicatie ook installeren. 


Voor zover geweten, richt deze applicatie geen ernstige schade aan op de computer of de Facebook account van de gebruiker die het geïnstalleerd heeft. Het enige wat de applicatie schijnt te doen, is spam posten in jouw naam en dat in zoveel mogelijk groepen. Dit heeft uiteraard een bijzonder irriterend effect voor de andere leden van de groepen waarin de spam wordt gepost, en dit kan ertoe leiden dat de beheerders van die groepen je tijdelijk of permanent verwijderen. Om dit te voorkomen, is het stellig aangeraden om de applicatie genaamd "DEAD" onmiddellijk weer te verwijderen. HOE VERWIJDER IK DE APPLICATIE "DEATH"?

 

Volg onderstaande stappen:

 

1. Ga naar http://www.facebook.com/settings?tab=applications

 

2. Je ziet nu de lijst van alle Facebook apps die je geïnstalleerd hebt. Zoek naar de applicatie "DEATH" en verwijder deze. 


3. Neem ook de lijst VOLLEDIG door en verwijder alles wat je niet kent of wat er verdacht uitziet. Dit doe je door het kruisje te klikken naast de desbetreffende app.  Onderaan de lijst moet je mogelijk "Toon alle apps" klikken om de lijst verder open te vouwen.

 

4. Ga naar alle groepen waar je lid van bent en waar de applicatie in jouw naam gepost heeft, en verwijder de desbetreffende posts (indien een beheerder van die groep dat inmiddels zelf nog niet gedaan zou hebben). Verwijder de posts ook op je eigen prikbord.


 

Bronnen:


http://www.facebook.com/Facecrooks/posts/10151746349370345


http://facecrooks.com/Internet-Safety-Privacy/How-to-protect-your-Facebook-account-from-Rogue-Applications-292.html
LASTER: Dierenkliniek is "oneerlijk"

Geplaatst 18 nov. 2013 05:40 door De Hoax-Wijzer   [ 6 nov. 2014 01:50 bijgewerkt ]

De Hoax-Wijzer | 08/10/2013 | Update: 16/07/2014Momenteel circuleert een bericht, waarin de eigenaar van een hond zijn beklag doet over wat hij beschrijft als "oneerlijke praktijken" bij de dierenkliniek van Merelbeke (België). De reden hiervoor is omdat hij geen voorschot wou betalen wanneer dat van hem gevraagd werd. Hoewel het verhaal schijnbaar echt gebeurd is, kan worden gesteld dat dit een geval is van pure laster naar de desbetreffende dierenkliniek, omdat de geschetste situatie volledig uit de context gerukt wordt en de aantijgingen geheel onterecht zijn.


Het circulerende bericht luidt als volgt:


Beste en geachte dierenliefhebbers

Op donderdag 3 oktober jongstleden kreeg mijn hond Tasha een 5jarige deense dog een maagkanteling.
Het dier lag te spertellen van de pijn en kon niet meer op zijn poten staan ,tevens had hij ook steeds pijnlijke braakneigingen.
Daar ik niet wist wat er gaande was heb ik onmiddellijk de dierenarts gebeld welke dan ook onmiddellijk is gekomen.
De conclusie was duidelijk een maagkanteling en indien we het beest nog een kans op leven wouden geven was er geen tijd te verliezen en moest zij per direct worden geopereerd in de dierenkliniek te Merelbeke.
De kostprijs zou tussen de 1500 a 2500 euro bedragen zei de dierenarts maar dat maakte ons niets uit ,het leven van ons dier is was dat zeker waard.
Wij zo snel als mogelijk met de hond na ar de dierenkliniek te Merelbeke en na onderzoek aldaar was het dezelfde conclusie een maagkanteling.
De hond moest onmiddellijk geopereerd worden zeiden ze maar wouden er niet aan beginnen alvorens eerst 1000euro voorschot te hebben ontvangen en dit nog diezelfde dag.
Zoniet lieten ze de hond sterven via euthanasie
Ik moet u nu eerlijk zeggen dat wij zo maar geen duizend euro hadden zitten in onze binnenzak maar dat was voor de chirurge Mevrouw De ridder geen uitleg haar woorden waren geen 1000euro voorschot dan wordt het euthanasie
Mijn zoon welke ook mee was heeft de duizend euro van zijn spaarrekening betaald want hij kon het niet over zijn hart krijgen dat ook zijn trouwe vriend Tasha anders moest inslapen
Is dit beste dierenliefhebbers een normale gang van werken ,kan dit zomaar is het leven van een dier voor de dierenkliniek Merelbeke maar zoveel waard,zijn dit de toekomstige dierenredders.
Wie kan ons helpen want dit willen we zo niet laten mensen die dat bedrag niet onmiddellijk voor handen hebben moeten die dan hun dier laten sterven
Mvg Peter
[telefoonnummer verwijderd]
Stuur dit zoveel mogelijk door aub want dit zijn oneerlijke praktijkenKORTE INHOUD


Een maagkanteling is een spoedaandoening die sowieso steeds duur is. De vernoemde prijzen zijn in dit geval niet abnormaal, en worden ook door verschillende andere dierenartsenpraktijken toegepast. Er zijn immers heel wat kosten verbonden aan zulk een behandeling. Hoewel het inderdaad om een hoog bedrag op zich gaat, ligt de verantwoordelijkheid van het welzijn van een huisdier steeds in eerste instantie bij diens eigenaar, niet bij een dierenkliniek. 


De eigenaar van deze hond had dit drama kunnen voorkomen met de nodige verantwoordelijkheidszin, door bv. een dierenverzekering aan te gaan. Niettemin geeft hij aan dat hij bereid is om 2500 € te betalen, om vervolgens te schrijven dat hij zelfs het voorschot van 1000 € eigenlijk niet kan betalen. Hij vergeet hierbij dat een dierenkliniek ook haar kosten en personeel moet kunnen blijven betalen, want een dierenkliniek die failliet gaat is ook niet in staat om dierenlevens te redden. 


Kortom, we kunnen stellen dat de dierenkliniek in Merelbeke helemaal niet onterecht of onethisch heeft gehandeld, en in dit geval aldus het slachtoffer is van laster d.m.v. het circulerende bericht. Het is dan ook aangewezen om dat bericht niet verder te verspreiden, het personeel van de dierenkliniek kan haar tijd immers beter benutten met het redden van dierenlevens dan met zich te moeten verdedigen tegen lastercampagnes.DETAIL ANALYSE


Het bericht werd sinds 3 oktober 2013 reeds duizenden keren gedeeld op Facebook, vaak met reacties zoals "geld moet het opbrengen", "dat is geen dierenarts maar een dierenbeul", "die had een ander beroep moeten kiezen", en zelfs "Als ik dat tegenkom, breek ik het kot af". Mensen besluiten ogenblikkelijk om nooit meer een voet in de desbetreffende dierenkliniek te zetten, en anderen roepen zelfs op om de dierenkliniek te laten sluiten. Maar zijn die conclusies ook wel terecht?MAAGKANTELING OPERATIE


In tegenstelling tot de bewering in het circulerende bericht, is er geen sprake van oneerlijke praktijken in de dierenkliniek van Merelbeke. Een maagkanteling is immers een spoedaandoening, die bovendien sowieso erg duur is om te behandelen. De vooropgestelde prijs van 1500 € tot 2500 € is in dit geval dan ook niet abnormaal duur, en bij andere dierenklinieken zou men gemiddeld evenveel betalen. We zijn even ten rade gegaan bij andere dierenklinieken. Dierenartsencentrum Anubis in Antwerpen (gesloten sinds 1 maart) geeft volgende prijzen op:


Spoedconsult, sedatie en RX. +/- 180 €
Sonderen/infuus/narcose. +/- 200 €
Operatie: pexie. +/- 550 €
Operatie maagtorsie. +/- 890 €
Nazorg eenvoudig: per dag +/- 60 €
Nazorg complex: per dag. +/- 200 €

Tijdens de nacht en het weekend zijn de kosten 121 euro hoger dan nu vermeld.


We zitten hier dus al snel aan een bedrag van 2000 €, alnaargelang hoeveel dagen nazorg het dier nodig heeft. 

De Sterkliniek Dierenartsen Ermelo in Nederland geeft volgende informatie op hun website:


De operatie en eventuele voorbehandeling vraagt veel menskracht en tijd. De behandeling is daarom ook knap prijzig en ’s nachts of in het weekend kunnen de prijzen fors oplopen en rekeningen van € 1200,00 - € 2000,00 zijn geen uitzondering. Een goede reden om bovengenoemde categorie honden te laten verzekeren, dat scheelt u in ieder geval de financiële ellende en zijn er geen beperkingen voor een optimale behandeling.


Deze bedragen hebben niets met "geldklopperij" of met een gebrek aan dierenliefde te maken, maar wel met de nodige onkosten die zo'n operatie en bijkomende behandelingen met zich meebrengt. De kosten van een operatie bij mensen lopen immers ook snel heel hoog op, maar dit wordt zelden opgemerkt omdat dit grotendeels wordt opgevangen door de individuele ziekteverzekering. Het is dan ook geen overbodige luxe om, zoals de Sterkliniek Ermelo aangeeft, je huisdier te laten verzekeren. 


Wie graag een huisdier wil, moet ook bereid zijn om de nodige verantwoordelijkheid hiervoor op te nemen. Dat betekent dat je voor het dier moet kunnen zorgen in goede en in kwade tijden, en je dus best in gedachte houdt dat bij eventuele gezondheidsproblemen de kosten van de dierenarts vaak heel snel heel hoog kunnen oplopen. De auteur van het circulerende bericht heeft hier klaarblijkelijk niet bij stil gestaan, en schrok zich een hoedje toen hij de prijs van de operatie te horen kreeg. De zogenaamde "dierenliefhebber" besloot vervolgens om de verantwoordelijkheid in de schoenen van de dierenkliniek te schuiven: het is toch gewoon hun schuld dat hij de operatie van zijn hond niet kan betalen?


Op deze manier probeert de auteur van het bericht de gemoederen op te hitsen en de dierenkliniek van Merelbeke in een slecht daglicht te stellen. En dat terwijl dit voorkomen had kunnen worden indien hij vanaf het begin de verantwoordelijkheidszin had om geld te sparen voor zulke potentiële onverwachte kosten, of om een verzekering voor zijn huisdier aan te gaan. VOORSCHOT OP BEHANDELING


De auteur van het circulerende bericht maakt duidelijk een probleem van het feit dat de dierenkliniek een voorschot van 1000 € vroeg, diezelfde dag te betalen. En dat terwijl hij enkele regels daarboven zelf vermeld had dat hij bereid was om 2500 € te betalen voor de operatie. Vervolgens lezen we het hartverscheurende verhaal hoe de man zijn zoon zijn spaarrekening had geplunderd om het voorschot te kunnen betalen, zodat de operatie alsnog kon plaatsvinden.


Indien hij zijn verantwoordelijkheid vanaf het begin had genomen, door bv. een dierenverzekering aan te gaan, zou dit probleem zich sowieso nooit gesteld hebben. Maar nu beweert hij aanvankelijk bereid te zijn om tot 2500 € te betalen, om dan vervolgens te moeten toegeven dat hij zelfs geen 1000 € voorhanden heeft. Indien er geen voorschot gevraagd geweest zou zijn, hoe had de eigenaar van die hond dan achteraf zijn factuur betaald? Had hij dan ook aan zijn zoon gevraagd om zijn spaarrekening te plunderen, zoals nu het geval is geweest?


Wellicht zeggen eigenaars van huisdieren in zo'n emotionele situatie al te snel dat ze akkoord gaan met het bedrag van de operatie, zonder na te denken hoe ze dit kunnen betalen, en of ze het geld eigenlijk wel degelijk ter beschikking hebben. Dit kan voor de dierenkliniek leiden tot tal van onbetaalde facturen, waardoor die dierenkliniek ook in de financiële problemen komt, en haar materiaal en personeel niet meer kan betalen. Dit kan op termijn zelfs leiden tot een bankroet, en een gesloten dierenkliniek kan al helemaal geen dierenlevens redden.


Het spreekt dan ook voor zich dat dierenklinieken zich terecht indekken, door een voorschot te vragen aan de eigenaar van het huisdier. Het is immers deze laatste die voor het welzijn van zijn dier verantwoordelijk is, ook financieel. Het mag dan grof klinken om over te gaan tot euthanasie wanneer de eigenaar het bedrag niet kan betalen, maar wanneer het gaat om een spoedbehandeling moet in acht genomen worden dat het dier geen dagen de tijd heeft tot zijn baasje met het nodige geld over de brug komt. Op dat moment lijdt het dier onder de pijn, en wanneer een genezende behandeling geen optie blijkt te zijn, is euthanasie op dat moment de meest diervriendelijke oplossing. 


Sommige dierenvrienden kunnen alsnog stellen dat de dierenarts de operatie toch had moeten doen, ongeacht of de eigenaar met geld over de brug komt of niet, maar dit zou leiden tot een hele reeks "gratis" operaties, waarbij de kosten niet meer gedekt kunnen worden, en de dierenkliniek op termijn failliet gaat. En dat terwijl elk van deze situaties voorkomen kan worden indien de eigenaar van het huisdier de verantwoordelijkheidszin zou hebben om een dierenverzekering aan te gaan, of voldoende geld opzij te zetten.CONCLUSIE


Wat de dierenkliniek in Merelbeke, België, heeft gedaan, is hetzelfde wat zowat elke dierenkliniek zou doen. De betichting van "oneerlijke praktijken" is dan ook geheel onterecht en bijzonder lasterend. Indien de auteur van het circulerende bericht daadwerkelijk zo'n dierenliefhebber is als hij laat uitschijnen, is het schrijnend dat hij niet eens de verantwoordelijkheid heeft genomen om zulke onkosten voor zijn huisdier vanaf het begin in rekening te nemen. 


Door de naam van de dierenkliniek in Merelbeke te bekladden, zal hij het personeel van de desbetreffende universiteitskliniek hier mogelijk onnodig mee belasten, terwijl ze die tijd beter kunnen besteden aan het redden van dierenlevens. Het is dan ook vanzelfsprekend afgeraden om het circulerende bericht verder te verspreiden, om te voorkomen dat deze virtuele klopjacht op Facebook verder uit de hand zou lopen.Bronnen:


http://www.anubis-vet.com/vrij.cfm?Id=42


http://www.dierenkliniek-ermelo.nl/De%20bibliotheek/Medisch/Hondenleven/Sterkliniek_De_maagkanteling.html


1-10 of 15