Tips voor een veilig Facebook-gebruik

De Hoax-Wijzer | 23/10/2014 | Update: --

Facebook is ongetwijfeld het meest populaire sociale netwerk op het internet, maar dit heeft ook tot gevolg dat deze website het meeste bestookt wordt door virussen, oplichters en soortgelijk misbruik. Hieronder geven we een aantal tips mee, die je kunnen helpen om op een veiligere manier gebruik te maken van Facebook, zowel voor jezelf als voor je Facebook-vrienden.1. Apps die je vertellen wie je profiel bekeken heeft

Facebook geeft geen informatie vrij over wie je profiel bezocht heeft, wanneer en hoe vaak. Apps, extensies of andere programma's die beweren je dat wel te kunnen vertellen, zijn altijd nep. Installeer zulke apps dus niet.

2. Apps die de kleur van je Facebook-profiel veranderen

Het is niet mogelijk om de kleur van je Facebook-profiel te veranderen door een app te installeren. Zulke apps zijn dus altijd nep. Er bestaan wel enkele browser extensies die deze mogelijkheid bieden én bovendien veilig zijn, maar dat zijn aldus geen Facebook-apps. Installeer zulke apps dus niet. Bovendien zijn ook niet alle browser extensies vanzelfsprekend veilig, wees dus voorzichtig en installeer niet zomaar iets.

3. Apps die een "vind ik niet leuk"-knop (of dislike-button) installeren

Op Facebook is het mogelijk om iemands post "leuk" te vinden, vaak afgebeeld met een duim omhoog. Er is echter geen "vind ik niet leuk"-knop, oftewel een duim naar beneden, en zo'n knop zal er ook nooit komen. Facebook wil dit immers niet in het kader van "enkel positieve ervaringen". Apps die beweren dat wel te kunnen toevoegen, zijn dan ook altijd nep. En zelfs al zou zo'n app niet nep zijn, ben jij de enige die de "vind ik niet leuks" zou zien staan, terwijl je Facebook-vrienden helemaal niets zullen zien verschijnen, waardoor het totaal nutteloos is.

4. Apps die je vertellen wie je ontvriend heeft

Apps die beweren je te kunnen vertellen wanneer iemand je ontvriend heeft op Facebook, zijn bijna altijd nep. Facebook wil niet dat je hier melding van krijgt, in het kader van "enkel positieve ervaringen". Nochtans bestaan er wel enkele apps en websites die je op de hoogte brengen als iemand je ontvriendt (maar niet met terugwerkende kracht) en die geen virus of fraude bevatten, maar na verloop van tijd worden ze dan weer door Facebook geblokkeerd.

5. Deel & win-wedstrijden

Er worden geen duizenden iPhones, auto's of dure reizen weggegeven enkel omdat je een post van een pagina deelt. Als iets te mooi klinkt om waar te zijn, is het meestal ook zo. Sommige deel & win-wedstrijden geven wel degelijk prijzen weg, maar die zijn dan vaak niet zo duur en er zijn dan ook geen duizenden winnaars. Niettemin raden we ook in dat geval aan om niet te delen: deel & win-wedstrijden zijn niet toegestaan door Facebook, en leveren enkel extra spam op in een tijdperk waarbij we net proberen ongewenste reclame zoveel mogelijk tegen te gaan. In bepaalde gevallen word je ook doorverwezen naar een externe link, waar je zowat al je privé-gegevens moet vrijgeven, én toestemming geven om te worden overstelpt door reclame via post, e-mail en telefoon; en dat terwijl de kans om iets te winnen meestal bijzonder klein is.

6. Gratis cadeaubonnen van winkelketens

Soms verschijnen er op Facebook berichten van cadeaubonnen van maar liefst honderden euro's, die je zomaar kan claimen door op een link te klikken. Dat zijn dan vaak cadeaubonnen voor winkelketens zoals Aldi, Delhaize of Colruyt. Niemand geeft zomaar gratis cadeaubonnen weg, dus mag je eigenlijk al vertrekken van de veronderstelling dat het gaat om een neplink. Hetzelfde geldt voor gratis tickets en andere gratis producten.

7. Reclame voor dure producten aan abnormaal goedkope prijzen

Als je ongevraagde reclame te zien krijgt, omdat bv. een Facebook-vriend werd getagd in een reclame-afbeelding, is het meestal nep. De meest voorkomende nepreclame is die voor merkproducten van Oakley, Rayban, Nike, Uggs, enz... Er wordt dan verwezen naar een webwinkel waar je die dure producten aan ongeziene spotprijzen kan kopen, maar in werkelijkheid zal je na betaling je bestelling nooit ontvangen. Reclame die opdringerig is, kan altijd best worden vermeden; een goed product verkoopt immers zichzelf, en een goede webwinkel zal via normale manieren bekendheid verwerven.

8. Reclame voor leningen

Facebook-groepen worden vaak overstelpt door nepaccounts die lid willen worden, om vervolgens leningen aan te bieden. Om een lening aan te gaan moet je dan een mail sturen naar een hotmail, gmail of yahoo e-mail adres, wat op zich al laat blijken dat ze niet spreken in naam van een bank of ander officieel bedrijf. Het gaat hier steeds om oplichting.

9. Phishing e-mails in naam van Facebook

Vaak ontvangen mensen e-mails of privé-berichten die hoegenaamd afkomstig zouden zijn van Facebook. In vele gevallen werden die mails en berichten helemaal niet door Facebook verstuurd, maar wel door een oplichter. Het is dan zijn intentie om jou op een link te laten klikken, die je herleidt naar een website die erg lijkt op Facebook, en waar je wordt gevraagd om in te loggen op je account. Je zit op dat moment op een nepsite die Facebook nabootst, en als je probeert in te loggen stuur je je paswoord door naar de oplichter in kwestie. Als je twijfelt of een e-mail of bericht echt is of niet, ga dan gewoon naar facebook.com en log daar in. Krijg je daar geen meldingen, was het hoogstwaarschijnlijk niet afkomstig van Facebook.

10. Sensationele video's

Soms circuleren er zogenaamde video's die beloven iets sensationeel te tonen: een zwanger kind, het lijk van Osama Bin Laden, een spin onder de huid, een verkrachting, een gruwelijk ongeval, enz... Veelal staat er in de titel dan ook bij dat het "shocking" of "schokkend" is, en/of dat je vast niet langer dan 10 seconden kunt blijven kijken. Zulke video's bestaan helemaal niet, ze zijn neplinks die vaak naar frauduleuze websites verwijzen. Ze vragen ook dat je eerst de video deelt voordat je hem kan zien, en in dat geval zit het altijd fout. Meestal word je doorverwezen naar online enquêtes waar de oplichter dan geld mee verdient.

11. Berichten van Facebook-vrienden met een vreemde link

Soms ontvang je een privé-bericht van een Facebook-vriend, die beweert dat hij één of andere foto van je op een bepaalde website heeft gevonden. Of soms staat er enkel bij "LOL foto" of "haha photo". Hier staat dan een link bij naar een externe website. In vele gevallen werd dat bericht niet door je Facebook-vriend verstuurd, maar is hij geïnfecteerd met een virus dat zulke berichten automatisch verstuurt zonder dat hij het beseft. Als je twijfelt, vraag dan eerst aan je Facebook-vriend of de link veilig is, of attendeer hem erop dat er berichten worden verstuurd in zijn naam.

12. Berichten van Facebook-vrienden die beweren ergens vast te zitten en om geld vragen

Als een Facebook-vriend je vraagt om geld, is het steeds een goed idee om hier niet meteen op in te gaan. Zelfs niet wanneer je die Facebook-vriend heel goed en al heel lang zou kennen. De kans bestaat immers dat zijn of haar Facebook-account gehackt werd, en dat je niet tegen je Facebook-vriend aan het praten bent, maar wel tegen de hacker in kwestie. Veelal wordt er het verhaal opgehangen dat hij of zij zich ergens op een exotische plaats of op een congres bevindt dat ver weg van huis is. Ze beweren daar dan te zijn overvallen, waardoor ze al hun geld en reis- en identiteitspapieren zijjn kwijtgespeeld. Vervolgens hebben ze dan geld nodig om alles in orde te brengen en naar huis te geraken. Dat geld moet veelal worden overgemaakt met Western Union. In werkelijkheid zit je Facebook-vriend wellicht gewoon thuis, en weet deze niet wat er gaande is, of heeft hij geen toegang meer tot zijn Facebook-account. Probeer op alle mogelijke manieren zijn of haar identiteit te controleren (via e-mail is niet voldoende, die account kan ook gekaapt zijn) en bij de geringste twijfel maak je best geen geld over.

Meer info:

- http://facecrooks.com/Scam-Watch/top-ten-facebook-scams-to-avoid.html/