HOAX: Omaatje maakt bontjassen met katten van de buren

De Hoax-Wijzer | 23/01/2015 | Update: --

Sinds 15 december 2014 circuleert het verhaal dat een bejaarde vrouw in Texas de katten van haar buren zou hebben ontvoerd om er bontjassen van te maken. Het verhaal werd ook in het Nederlands overgenomen door de Belgische krant Het Laatste Nieuws op15 januari 2015. Het gaat hier echter om een hoax, aangezien het verhaal louter afkomstig is van de satirewebsite World News Daily Report.

De hoofdparagraaf van het krantenartikel in Het Laatste Nieuws van 15 januari 2015 luidt als volgt:

Omaatje maakt bontjassen met katten van de buren

15/01/15 - 12u02 Bron: worldnewsdailyreport.com

In Waco, Texas, is een einde gekomen aan een hele reeks mysterieuze kattenverdwijningen. Bleek dat een 85-jarige vrouw de poezen van de buren had 'ontvoerd' om er vervolgens bontjassen van te maken. De bejaarde vrouw, vroeger een modeontwerpster, werd gearresteerd op verdenking van dierenmishandeling.

De bal ging aan het rollen toen verscheidene bewoners van de wijk merkten dat de 'lieve oma' uit hun buurt bontjassen droeg die verdacht veel op hun verdwenen kat leken. Toen ze de bejaarde vrouw hiermee confronteerden, ontkende zij in alle toonaarden.

Het verhaal vertelt hoe een 85-jarige vrouw uit Waco, Texas (Verenigde Staten) zich schuldig zou hebben gemaakt aan het ontvoeren van katten. De zaak zou aan het licht gekomen zijn nadat er in de omgeving heel wat katten vermist waren, terwijl de bejaarde vrouw plots vaak werd gezien met een specifieke bontjas die op de vermiste katten leek. De vrouw zou alle beschuldigingen ontkend hebben, tot ze uiteindelijk werd betrapt door een privé-detective.

Dit verhaal werd aanvankelijk gepubliceerd door World News Daily Report, een satirenieuws-website, en is dus geheel verzonnen. WNDR geeft in hun disclaimer zelf ook aan dat ze een satirewebsite zijn:

WNDR assumes however all responsibility for the satirical nature of its articles and for the fictional nature of their content. All characters appearing in the articles in this website – even those based on real people – are entirely fictional and any resemblance between them and any persons, living, dead, or undead is purely a miracle.

Het WNDR artikel wordt vergezeld van een foto van een bejaarde vrouw, hoegenaamd de dader die niet bij naam wordt genoemd. In werkelijkheid gaat het om de 79-jarige Norma Cheren uit Atlanta die in december 2013 was gearresteerd voor het illegale bezit van een grote hoeveelheid cannabis, en dus niets met de verdwijning van katten te maken had. De afbeelding van de bontjas die aan een kapstok hangt, werd ook lukraak van het internet geplukt en staat reeds sinds tenminste 2011 online op ongerelateerde blogs.

Hoewel dit alles zonder al te veel moeite kon worden nagetrokken, werd het verhaal niettemin toch voor echt en waar gepubliceerd door de Belgische krant Het Laatste Nieuws op 15 januari 2015 (zie screenshot van het volledige artikel hieronder). Worldnewsdailyreport.com werd zelfs als bron vermeld door journalist Eric Belsack. Dit soort publicaties legt op een pijnlijke manier bloot hoe onnauwkeurig sommige kranten en journalisten hun informatiebronnen tegenwoordig natrekken, zeker als het gaat om sensatiegerichte publicaties.

Dit is niet de enige uitschuiver die HLN op haar naam heeft staan, zo publiceerden ze in het verleden ook hoaxes zoals "Meisje dood gestenigd voor aanmaak Facebook-profiel", "Lichaam van man helemaal onder de wormen na eten van sushi", "'Horrorspin' dringt lichaam van toerist op Bali binnen" en zelfs "Dood echtpaar zit 9 jaar in kabelbaan van gesloten pretpark". Die laatste was ook rechtstreeks van een zelfs vrij onbekende satirewebsite overgenomen, maar dat artikel werd snel weer verwijderd van de website HLN.be, waardoor enkel nog de resultaten in zoekmachines de uitschuiver verklapten. Ook sommige andere artikels werden inmiddels verwijderd, en het is tevens mogelijk dat het artikel van het "Omaatje" met haar bontjassen weer verdwijnt. Om die reden hebben we onderaan een screenshot van het volledige artikel meegegeven. Ook andere bekende kranten uit België, Nederland en andere landen hebben in een aantal gevallen hoaxverhalen gepubliceerd.

Op 20 januari 2015 kondigde Facebook aan maatregelen te zullen nemen tegen de virale verspreiding van hoaxes, satireberichten en ander onjuist nieuws. Het zou weldra voor Facebook-gebruikers mogelijk worden om nepberichten te melden als "false story", waardoor de link zal worden voorzien van een waarschuwing en tevens minder zal worden getoond in het nieuwsoverzicht. Het is niet de bedoeling om met deze maatregel satire-artikels te treffen waarvan het overduidelijk is dat ze satire zijn (bv. van websites zoals De Speld, De Raaskalderij en The Onion) maar wel artikels die (al dan niet opzettelijk) misleidend werken. Als deze maatregel effectief blijft, is de kans groot dat niet enkel hoaxberichten en links naar complottheorieënwebsites eindelijk beter zullen worden weggefilterd uit ons nieuwsoverzicht, maar ook echte kranten hierdoor zullen worden getroffen. Kranten zoals Het Laatste Nieuws zouden hun bereik op Facebook dan wel eens kunnen zien slinken bij het publiceren van zulke hoaxverhalen, wat journalisten hopelijk zal aanzetten tot het beter verifiëren van hun bronnen vooraleer een artikel te publiceren.