OBSOLEET: Opsporingsfoto van 2 opgehangen honden

De Hoax-Wijzer | 07/02/2014 | Update: 19/03/2014

Momenteel circuleert er op Facebook, en elders op het internet, een foto waarop twee opgehangen honden te zien zijn, met twee jongens die ernaast poseren. Het voorval vond plaats in Argentinië, en dateert inmiddels van begin 2011. De personen op de foto zouden inmiddels geïdentificeerd zijn, waardoor deze zaak niet langer actueel is. Het delen van de opsporingsfoto is dan ook geheel zinloos.

De foto wordt sinds 3 februari 2014 verspreid op Facebook met volgend bijschrift:

deze dieren beulen moet bekent worden gemaakt

dus stuur het door

Helaas gaat het hier niet om een hoax, maar om een waargebeurd verhaal van dierenmishandeling dat wellicht plaats vond in de loop van januari 2011. De foto, waarop twee jongens poseren nabij twee opgeknoopte honden, werd voor het eerst gepubliceerd op 31 januari 2011. Hierop volgde een grote verontwaardiging op talloze sociale media zoals Facebook en Twitter, waarop de foto grootschalig werd verspreid. Het voorval vond plaats in Argentinië.

Vervolgens ging Stella Maris Giustetti, die vooral gespecialiseerd is in het helpen van asielhonden en het redden van andere dieren in gevaar in de omgeving van Buenos Aires, op onderzoek uit om de identiteit van de daders te achterhalen. De jongen rechts op de foto werd geïdentificeerd als Gustava Vergara (aka "Guti"), een lid van de Argentijnse muziekband La Primera Base. De jongen links op de foto zou bekend zijn onder de naam "Ruli", een fan van de voorgenoemde muziekband. Hij was te vinden op Facebook als "Ruli Del San Jose" (Ruli van San Jose"), maar dat profiel is inmiddels niet meer actief. Volgens screenshots uit 2011 stond de welbepaalde foto echter wel op zijn toenmalig profiel.

Beide jongens zouden inderdaad in de San Jose wijk van de Argentijnse provincie Corrientes wonen. Stella Maris Giustetti heeft vervolgens gesproken met een aantal getuigen uit de omgeving, om zo te achterhalen wat er precies gebeurd was. Hieruit bleek dat de twee jongens de feiten zouden gepleegd hebben in de vroege uurtjes van zondag 30 januari 2011. Ze waren onder invloed van alcohol en/of drugs, en rechtvaardigden hun daden door te stellen dat de honden slechts leven van het afval dat ze vinden na het openscheuren van vuilniszakken. Het is onduidelijk of de honden al dan niet reeds dood waren wanneer ze werden opgehangen.

Er kwam geen reactie hieromtrent van de muzikant Vergara, noch van zijn fan Ruli. Inmiddels werden beide jongens enkele maanden later beschuldigd van het overtreden van de wet van Argentinië betreft dierenmishandeling. Volgens een bericht van 11 maart 2011 zouden de daders een celstraf van minstens 1 jaar riskeren. We konden op dit moment geen verdere informatie vinden betreffende deze zaak, aangezien alle nieuwsberichten hieromtrent uitsluitend in het Spaans gepubliceerd werden.

CONCLUSIE

Het gaat hier om een foto die inmiddels 3 jaar oud is, en waarvan de daders reeds werden geïdentificeerd. Het is aldus zinloos om de opsporingsfoto verder te blijven verspreiden. Niettemin wordt de foto vaak gedeeld op Facebook met de intentie om aandacht te vragen voor dierenmishandeling. Hoewel het probleem van dierenmishandeling zich niet beperkt tot de twee jongens op de foto maar veel grootschaliger is, zal het delen van de foto er niet toe leiden dat minder honden of andere dieren worden mishandeld of gedood. De beste manier om dieren te helpen of te redden is door je computer uit te schakelen en je vrije tijd te spenderen als vrijwilliger voor een dierenasiel of organisatie.

Bronnen:

- http://www.peru.com/noticias/portada20110303/141822/Impacto-por-jovenes-argentinos-que-posan-frente-a-perros-colgados

- http://24con.infonews.com/conurbano/nota/51579-cumbiero-publico-su-foto-conperros-muertos-y-lo-acusan-de-asesino/

- http://www.biobiochile.cl/2011/03/03/impacto-en-redes-sociales-por-jovenes-argentinos-que-posan-frente-a-perros-colgados-de-un-arbol.shtml

- http://www.elaguijondigital.com.ar/vernota.asp?id_noticia=1247

- http://www.corrientes24.com/mato-a-un-perro-y-luego-se-saco-foto-con-el/comment-page-1/

- http://www.youtube.com/watch?v=tY_ZY_YQsqw

- http://www.theclinic.cl/2011/03/03/impacto-en-internet-por-cumbieros-argentinos-posando-con-animales-muertos/