HOAX: Video van neerstortend vliegtuig is van vlucht MH-17

De Hoax-Wijzer | 21/07/2014 | Update: --

Bronnen:

Kortom, de tragische beelden die te zien zijn op de video zijn echt, maar hebben niets te maken met vlucht MH-17, wel met een ongeval met een Amerikaans vrachtvliegtuig dat in 2013 neerstortte in Afghanistan. Het is dan ook afgeraden om de video te verspreiden in de context van vlucht MH-17.

Het ganse incident werd toevallig gefilmd door een autobestuurder die in de buurt was. Een langere en meer volledige video is te vinden op Youtube, waar het reeds sinds 30 april 2013 online staat.

De video in kwestie toont effectief hoe een vliegtuig neerstort en ontploft. Het gaat hier echter helemaal niet om Malaysian Airlines vlucht MH-17, die op 17 juli 2014 is neergestort in Oekraïne, maar wel een Boeiing 747-400 van National Airlines. Dit was een Amerikaans vrachtvliegtuig dat op 29 april 2013 neerstortte in Afghanistan. De oorzaak van de crash zou een onstabiele verschuiving van de vracht geweest zijn. Alle zeven bemanningsleden zijn bij het ongeluk om het leven gekomen.

Het gaat hierbij niet om de frauduleuze neplinks waarbij je geacht wordt om enquêtes in te vullen of een zogenaamde "videoplayer" te downloaden die in feite een virus bevat. In dit geval wordt er effectief een video getoond, bevatten de links geen fraude of virussen, en dien je de link ook niet eerst te delen voordat je hem kan zien.

Momenteel circuleert er een video op Facebook, waarop effectief te zien is hoe een vliegtuig vlakbij neerstort. Deze video wordt verspreid onder de veronderstelling dat het zou gaan om Malaysian Airlines vlucht MH-17. Hoewel de beelden echt zijn, gaat het hier niet om vlucht MH-17 maar wel om een andere vlucht, die in april 2013 neerstortte in Afghanistan.

De video's worden verspreid, met bijschriften zoals "Oh My God" en "MH17 ....RIP", vanop verschillende links op Facebook.