HOAX: Waarschuwing voor extreem grote teek van 4 cm

De Hoax-Wijzer | 01/04/2014 | Update: 04/04/2014

Momenteel circuleert er een waarschuwing voor een "extreem grote teek", met een grootte van 4 cm, die erg gevaarlijk zou zijn. Het gaat hier echter om een hoax, er bestaan immers geen teken van dat formaat, en het betreft hier een aprilgrap die niettemin onrust kan veroorzaken.

De circulerende waarschuwing luidt als volgt:

BELANGRIJK !!! Zojuist hebben wij contact gehad met onze dierenarts. Alle hondenbezitters in en om Den Haag worden gewaarschuwd voor een extreem grote teek. De teek is zeer groot tot wel 4 cm en is gevaarlijk. Gebleken is dat deze veelvuldig voorkomen in de stadsparkjes van woonwijken. Verdere informatie ontbreekt nog, verwacht wordt dat er morgen nieuwe informatie zal binnenkomen. Je bent dus gewaarschuwd. Kijk je hond na elke wandeling goed na of er geen teek in de vacht zit. Wordt vervolgt. Bij twijfel neem contact op met je dierenarts.

De waarschuwing voor "extreem grote" teken is geheel verzonnen. Teken hebben gemiddeld een grootte van 7 tot 11 mm, en dit pas na het bloedzuigen. Er bestaat aldus geen enkele tekensoort die tot 4 cm groot kan worden, en er is helemaal geen plaag in de stadsparkjes van de woonwijken van Den Haag (Nederland). Ook dierenartsen hebben nooit gewaarschuwd voor deze onbestaande soort van teken. Vanzelfsprekend is het natuurlijk wel belangrijk om regelmatig je hond te controleren op (normale) teken tijdens de lente en de zomer. De afbeelding van de teek werd wellicht overgenomen van betterdoctor.com en betreft een uitvergrote close-up waardoor het kleine diertje plots erg groot lijkt.

De hoax werd verzonnen als een aprilgrap voor 1 april 2014. In de reacties op de oorspronkelijke post op Facebook, werd aangegeven dat de Latijnse naam van deze teek "Ixodes hexagonus Aprillis uno" zou zijn, oftewel "Teek zeshoek april 1", waaruit duidelijk kan worden opgemaakt dat het slechts als grap bedoeld was. Niettemin worden zulke waarschuwingen toch vaak ernstig genomen door heel wat mensen, en dit kan dan ook voor de nodige onrust zorgen. Bovendien gebeurt het vaak dat dit soort "waarschuwingen" door anderen worden overgenomen en aldus een eigen leven beginnen te leiden op het internet, ook na 1 april. Vaak muteren ze dan zodat de waarschuwing plots geldt voor andere plaatsen in het binnen- of buitenland.

Het is aldus aangeraden om deze hoax waarschuwing niet verder te verspreiden.

Bronnen:

- Oorsprong van de hoax: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=494606880661810

- Oorsprong afbeelding teek: https://betterdoctor.com/health/ticks-and-lyme-disease/

- http://www.facebook.com/Hoaxmelding/photos/a.131766316984141.27255.130426727118100/278968425597262

- http://www.hetvlaamsekruis.be/ehbo_info/artikels/tekenbeten.htm

- http://www.cdc.gov/ticks/life_cycle_and_hosts.html