HOAX: Verbrande hond zaterdag nacht aangetroffen in Gent

De Hoax-Wijzer | 15/05/2013 | Update: 17/07/2014

dit hondje werd zaterdag nacht om reeds 15u aangetroffen in een verlaten huis. getuigen vertellen dat deze hond al bijna 3 jaar mishandeld werd door de baasjes. de hond heeft overal verwondingen van sigaretten en is meerdermaal geslagen door een stok. de getuigen vertelden ook dat ze op een avond de hond aan een koort hadden gehangen, en aan de trekhaak hadden gehangen, en de straat rondreed met de hond aan de koort. toen ze uitstapte zijn ze beginnen slaan met een stok en de hond gaf geen kik terug hij was zelfs zo braaf dat hij zelf niet heeft gebeten. hij heeft heel de avond op diezelfde plaats gezeten en gehuild. toen is de buurman op de hond afgestapt en de hond deed nog amper iets. de buurman heeft de hond in huis genomen na verschillende operatie's is de hond aan zijn erge verwondingen overleden...

STOP DIT GEWELD door deze foto te delen.....

Momenteel circuleert er op Facebook een foto van een hond met ernstige brandwonden, die "zaterdag nacht" aangetroffen zou zijn in een verlaten huis in Gent. Het gaat hier echter om een hoax, waarbij een verbrande hond uit de Verenigde Staten wordt afgebeeld met een verzonnen verhaal in bijschrift.

Het verhaal luidt als volgt:

De persoon die deze foto op Facebook verspreidt geeft in reactie hierop bovendien aan dat het gaat om een voorval in Gent, België:

deel deze foto mensen want het is in gent gebeurd!!!!!!!!!!!!

In realiteit gaat het om een hond die in juni 2012 overleden is in Philadelphia, V.S. Het gaat dus niet om een recente gebeurtenis in België, en het verhaal is volledig verzonnen.

HOND UIT AMERIKA

Op 25 juni 2012 rapporteerde de PSPCA (Pennsylvania Society for the Prevention of Cruelty to Animals) van Philadelphia dat er op 24 juni een jonge pitbull genaamd Chloe met ernstige brandwonden werd aangetroffen. Het zag er naar uit dat de hond opzettelijk verdoofd en in brand gestoken was. Het dier werd uiteindelijk overgebracht naar een gespecialiseerd dierenziekenhuis in New Jersey. Volgens verdere berichten zou de hond alsnog overleden zijn aan de verwondingen.

De PSPCA van Philadelphia liet weten dat ze een beloning van $500 USD uitreikten voor de informatie die zou leiden tot de arrestatie van de persoon verantwoordelijk voor deze dierenmishandeling. De eigenaar van de hond kon inmiddels reeds worden getraceerd en verder onderzoek werd verricht om te achterhalen wie effectief verantwoordelijk was voor de brandwonden. Of de dader inmiddels is opgespoord, is onduidelijk.

SADISTISCHE VERZINSELS

In elk geval is het duidelijk dat de werkelijke feiten niets te maken hebben met het verhaal dat momenteel circuleert op Facebook. Ook spreekt het voor zich dat de vermelding "STOP DIT GEWELD door deze foto te delen" evenzeer uit de lucht gegrepen is. Geweld in eender welke vorm kan niet gestopt worden door simpelweg een foto te delen op Facebook. Ook zal het zelden of nooit mensen aanzetten om zich ten gevolge van zo'n foto meer in te spannen tegen dierenmishandeling.

Het gaat hier dus uitsluitend om het verspreiden van sadistische sensatie, waar niemand een boodschap aan heeft. Wie begaan is met dierenleed, kan zich lid maken van talloze dierenrechtenorganisaties, en meehelpen als vrijwilliger, maar het delen van zulk een foto zal nooit enig dier ten goede komen. Bovendien werkt het verspreiden van zulke foto's averechts, en zullen mensen uiteindelijk geen aandacht meer schenken aan berichten die wel ernstig, legitiem en actueel zijn. Ook kan dit mogelijk traumatisch zijn voor kinderen, die tenslotte ook op Facebook actief zijn.

Bronnen:

- http://pspca.org/2012/06/dog-set-on-fire-pspca-investigating-500-reward-for-info-leading-to-arrest/

- http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20130514_00581267