WAARSCHUWING: Video "Elle mesure 2m07 et pose en bikini"

De Hoax-Wijzer | 14/12/2012 | Update: 16/07/2014

Op Facebook verspreiden zich links naar een video die door de gebruikers "leuk" wordt gevonden zonder hun medeweten. In dit geval betreft het een video met volgende titel:

Elle mesure 2m07 et pose en bikini :D

Juste incroyable, un mannequin d'une toute nouvelle génération! Un mannequin taille géante!

De vertaling luidt als volgt:

Ze is 2m07 en poseert in bikini :D

Gewoon onvoorstelbaar, een model van een totaal nieuwe generatie! Een reuzegroot model!

Wanneer je klikt op deze zogenaamde link, word je doorverwezen naar de website 123ilol .fr, waar je dan schijnbaar de video te zien zal krijgen. Als je dan echter klikt om de video af te spelen, geraak je niet verder tenzij je ingelogd bent op Facebook. Pas dan word je doorverwezen naar een videopagina op Youtube, waar de beloofde video dan alsnog wordt getoond. Inmiddels heb je echter wel onbewust de videopagina van 123ilol .fr "leuk" gevonden, zodat deze op je profiel verschijnt, net zoals je die hebt zien verschijnen op het prikbord van je Facebook vrienden.

Deze link is echter geen hoax, omdat de beloofde video uiteindelijk wel degelijk wordt getoond op Youtube. Blijkbaar gaat het, voor zover geweten, in dit geval ook niet om een poging tot fraude of het verspreiden van virussen. Wellicht is enkel spam reclame het uiteindelijke doel, aangezien de Youtube video reclame links vermeldt. Blijkbaar gaat het hier voornamelijk over de Franse spelletjeswebsite demooniak .com.

We raden sowieso aan om, voor je veiligheid, NIET te klikken op de video links van 123ilol .fr. Indien je alsnog op de link zou geklikt hebben, raden we aan om deze zo snel mogelijk weer van je profiel te verwijderen, teneinde verdere verspreiding te voorkomen.

De manier waarop de website Facebook gebruikers ongeweten hun pagina's doet leuk vinden, is dan ook allesbehalve betrouwbaar. De website is op zich verder ook geheel anoniem: er staat nergens beschreven wat het doel van de website is, wie de webmaster is, of hoe je de webmaster kunt bereiken. Deze waarschuwing geldt ook voor andere websites die op een gelijkaardige manier te werk gaan, zoals o.a. c2c-vid .info, meilleurbuzz .com, 123jeris .fr en buzz4u .fr.

Wie alsnog de effectieve video absoluut wil zien, al bevat deze echter niets spectaculairs, kan naar deze rechtstreekse Youtube link gaan: http://www.youtube.com/watch?v=A06T33b9pBs

Bronnen:

- Domeinnaam info voor 123ilol.fr: http://wsowner.com/website/123ilol.fr

- Verder onderzoek naar dit vreemd spam fenomeen (Italiaans): http://ilparere.net/2012/12/14/societa/%E2%80%9Celle-mesure-2m07-et-pose-en-bikini%E2%80%9D-uno-strano-caso-di-spam-su-facebook/