HOAX: De dag dat Marty McFly arriveert in de toekomst (Back to the Future)

De Hoax-Wijzer | 03/05/2013 | Update: 11/06/2015

Reeds geruime tijd doen tal van foto's de ronde waarop de datum vermeld staat wanneer Marty McFly zou aankomen in de toekomst volgens de "Back to the Future" films. Het gaat hier echter om een foto die bewerkt werd en een foute datum toont. De correcte datum is 21 oktober 2015. De afbeelding verspreidt meestal met een Engelstalige tekst die luidt als volgt:Today is the day Marty McFly arrives when he travels to the future

Dit vertaalt zich naar:Vandaag is de dag dat Marty McFly arriveert wanneer hij naar de toekomst reist

De foto toont de zogenaamde Marty McFly (geacteerd door Michael J. Fox) met daaronder de zogenaamde teller uit de DeLorean automobiele tijdmachine, met de datum van vertrek (26 oktober 1985) en de datum van aankomst - dewelke steeds verschilt van afbeelding tot afbeelding. Het verhaal van de foute datum ontstond als een misverstand met een tweet van Totalfilm.com op 5 juli 2010. Al snel begon het een eigen leven te leiden en deden afbeeldingen de ronde met zowel 5 juli als 6 juli 2010. De foto begon opnieuw grootschalig op het internet te circuleren sinds midden 2012, waarop een aankomstdatum staat afgebeeld zoals 27 juni 2012. Deze afbeelding werd de wereld ingestuurd door Steve Berry, een social media manager voor het bedrijf Simply Tap, met de bedoeling om de "Back to the Future"-trilogie Blu-Ray-box te promoten. Het was niet zijn bedoeling om opnieuw een hoax te creëren, hij ging er immers vanuit dat iedereen nu wel zou weten dat het slechts een grap was, na de hoax van 2010 van Totalfilm. Andere data die circuleren zijn 11 juli 2012, en meer recent 30 april 2013. Naar aanloop van de echte datum begon de hoax opnieuw de kop op te steken in juni 2015, met datums zoals 8, 9, 10 en 11 juni 2015. De werkelijke datum waarop Marty McFly arriveert in de toekomst, althans volgens "Back to the Future", is eigenlijk 21 oktober 2015. De circulerende foto's werden aldus bewerkt op zodanige wijze dat ze erg realistisch lijken. Ongetwijfeld gaat het hier telkens opnieuw om een onschuldige grap, maar heel wat mensen op Facebook en Twitter namen de afbeelding voor waar en verspreidden deze ook als dusdanig. Een fragment uit de film neemt alle twijfel weg over de correcte datum.

Het was specifiek in "Back to the Future II" dat Marty McFly naar de toekomst reisde. Deze film dateert reeds uit 1989, bijna 25 jaar geleden dus, en wellicht zullen enkel de allergrootste fans zich de effectieve aankomstdatum van 21 oktober 2015 nog goed herinneren. Of we in 2015 zullen worden geïntroduceerd tot vliegende skateboarden (hoverboards), valt nog maar af te wachten - volgens sommige stadslegendes zouden ze al jaren bestaan, maar ook dat is dus een hoax. Zullen er ook afbeeldingen met aangepaste data de ronde doen ná 2015?

Hier kan je alvast mee beginnen aftellen tot de daadwerkelijke "Back to the Future Day": http://www.october212015.com/