HOAX: Vladimir Poetin's speech over de moslims

De Hoax-Wijzer | 03/10/2014 | Update: 06/10/2014

Sinds april 2013 circuleert er een kettingmail met de tekst van een vermeende toespraak die de Russische president Vladimir Poetin hield over over etnisch-culturele minderheden in Rusland, en meer bepaald over moslims en de sharia-wetten. Het gaat hier echter om een hoax, er is geen enkele aanwijzing dat Poetin deze speech ooit gehouden heeft. Sinds september 2014 circuleert de tekst ook in het Nederlands, die luidt als volgt:

Op 4 augustus 2013, Sprak de Russische president Vladimir Poetin de Doema (Russisch parlement) toe, en gaf een toespraak over de spanningen met minderheden in Rusland:

“In Rusland leven we als Russen. Elke minderheid, van overal, die wil leven in Rusland, om te werken en te eten in Rusland, spreekt Russisch, en moet de Russische wetten respecteren.

Als ze de sharia prefereren, en het leven leiden van een moslim, dan adviseren wij hen om naar die plaatsen te gaan waar dat is de staatswet. Rusland heeft geen islamitische minderheden nodig. Minderheden hebben Rusland nodig, en we zullen ze geen speciale privileges toekennen, of proberen om onze wetten te veranderen om beter bij hun wensen te passen.

Het maakt niet uit hoe hard ze roepen ‘discriminatie’. We tolereren geen gebrek aan respect voor onze Russische cultuur. We kunnen beter leren van de zelfmoord van Amerika, Engeland, Nederland en Frankrijk, als we willen overleven als natie. De moslims zijn die landen aan het overnemen en dat zal ze niet lukken met Rusland.

De Russische gewoontes en tradities zijn niet compatibel met het gebrek aan cultuur of de primitieve manier van sharia wetgeving en moslims. Wanneer dit eervolle wetgevend lichaam denkt aan het maken van nieuwe wetten, moet het in gedachten hebben de Russische nationale belangen voorop te stellen, in acht nemend dat de moslims minderheden zijn en geen Russen.”

De politici in de Doema gaf Poetin een vijf minuten durende staande ovatie.

De Engelstalige versie van de tekst circuleert reeds sinds maart of april 2013 op het internet, waarin aanvankelijk werd beweerd dat de toespraak van president Poetin plaats vond op 4 februari 2013. Latere versies gaven dan weer 4 augustus 2013 op als de datum van de toespraak. De vermeende speech van Poetin vond echter op geen van beide data plaats, en ook niet op eender welk ander ogenblik. Indien dit wel het geval was, zou er ongetwijfeld een publieke reactie gekomen zijn van de geviseerde minderheden, waar ook geen spoor van te bekennen is.

Alle toespraken van de Russische president worden gearchiveerd op de Russische presidentiële website, en daar is geen enkel spoor te bekennen van de geciteerde speech. Ook is er nergens anders (via zowel Russische als andere bronnen) ook maar enig bewijs dat deze toespraak heeft plaats gevonden. Het gaat hier aldus om een gefabriceerde tekst die onterecht aan president Poetin wordt toegeschreven. Op 26 januari 2012 hield hij wel een toespraak voor de Federale Migratiedienst, waarin hij verwijzingen maakte naar immigratie in Rusland alsook Russische cultuur, traditie en taal. Deze toespraak bevat echter geen enkele hint van de opruiende taal die we aantreffen in het circulerende hoaxbericht.

OORSPRONG

De oorsprong van de tekst ligt wellicht bij een opiniestuk geschreven in 2001 door Barry Loudermilk, een U.S. Air Force veteraan, kort na de aanslagen van 9/11. In dit opiniestuk wordt, met veelal onterechte en sterk conservatieve en nationalistische argumenten, een angstbeeld opgehangen waarbij de godvrezende christelijke bevolking van de Verenigde Staten op punt staat haar rechten en vrijheden te moeten opgeven om andere (minderheden-)groepen niet te "beledigen". Deze bevolkingsgroepen worden in die versie niet expliciet bij naam genoemd, maar de verwijzing naar de terroristische aanslagen van 9/11 doet sterk vermoeden dat de auteur doelt op de moslimgemeenschap die in de Verenigde Staten woonachtig is.

Het opiniestuk begon nadien een eigen leven te leiden, en werd onterecht toegeschreven aan staatsleiders, vooral dan de Franse, Britse en Australische eerste ministers. Zo werd de speech, in gewijzigde vorm, in 2008 toegeschreven aan de Australische eerste minister John Howard, en vervolgens in 2009 aan Kevin Rudd en in 2013 aan Julia Gillard. Deze gewijzigde vorm is gedeeltelijk wel daadwerkelijk door een Australisch politicus uitgesproken, maar dan door Federaal schatbewaarder Peter Costello en dus niet door de eerste minister.

Zulke circulerende versies van de speech, alsook de versie die toegeschreven wordt aan president Poetin, zijn echter overduidelijk bedoeld om haat en discriminatie aan te wakkeren, en de stigmatisering van de moslimgemeenschap in de hand te werken. Hoewel het opiniestuk van 9/11 deze intentie ook had, was die intentie toen iets meer verdoken en beter verpakt. Er wordt immers het foute beeld geschetst dat alle moslims ter wereld het doel voor ogen hebben om iedereen aan de sharia-wetten te onderwerpen, terwijl dit in werkelijkheid aldus niet het geval is.

NEDERLANDSTALIGE VERSIE

Een Nederlandstalige versie begon op het internet te circuleren sinds 29 september 2014, wanneer deze werd gepubliceerd op de website World Unity. Het betreft hier echter een complottheorieënwebsite die gelooft dat de maanlanding niet echt zou hebben plaatsgevonden en dat de mensheid wordt geregeerd door een buitenaards ras van Reptilian aliens in menselijke gedaante. Ook publiceren ze pseudowetenschappelijke informatie en kwakzalverij omtrent kankertherapieën, zoals de bewering dat men kanker zou kunnen genezen met maagzout, vitamine D en perzikpitten, hoewel er in een ander artikel dan weer wordt beweerd dat ons lichaam slechts een hologram is. Het is raadzaam om publicaties van zulke dubieuze en pseudowetenschappelijke websites niet ernstig te nemen en niet te delen.

Bronnen:

- http://www.truthorfiction.com/rumors/r/Putin-Says-No.htm#.VDBd9BawRx0

- http://www.snopes.com/politics/soapbox/putinduma.asp

- http://eng.kremlin.ru/transcripts

- https://web.archive.org/web/20130501091111/http://government.ru/eng/docs/17877/

- http://www.snopes.com/politics/soapbox/likeitorleaveit.asp

- http://web.archive.org/web/20020213210735/http://vietnow.com/artbar1.htm

- http://www.hoax-slayer.com/howard-muslim-speech.shtml

- http://www.hoax-slayer.com/gillard-muslims-leave.shtml

- http://worldunity.me/vladimir-poetin-over-moslims/ [bron van de hoax]

- http://nl.hoax.wikia.com/wiki/World_Unity

- Afbeelding: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Vladimir_Putin-6.jpg