FRAUDE: Video van spinnenbeet na warme douche

De Hoax-Wijzer | 24/06/2014 | Update: --

Momenteel circuleert er op Facebook een zogenaamde video waarin te zien zou zijn wat er gebeurt als een spin je bijt na een warme douche. De bijgevoegde afbeelding insinueert een lelijke wonde. Het gaat hier echter op een poging tot fraude, en de video bestaat helemaal niet. Een oplichter tracht geld te verdienen door nieuwsgierige mensen door te sturen naar online enquêtes.

De afbeelding, zoals die op Facebook posts verschijnt, toont een man die hoegenaamd zo'n spinnenbeet op zijn been zou hebben. Het bijschrift luidt als volgt:

Dit is wat er gebeurt als spinnen bijten na een warme douche !

flows.destend.com

zeer verontrustende video

In realiteit bestaat de video helemaal niet, maar dat kom je echter nadien pas te weten als je er toch op geklikt hebt. Er wordt immers gevraagd dat je de link eerst deelt op je Facebook profiel, nog voor dat je de video zou kunnen zien. Op deze manier kan de bogus link zich vaak heel snel en grootschalig verspreiden. Vervolgens word je doorgestuurd naar een pagina die vraagt je leeftijd te verifiëren, met de volgende tekst die overduidelijke taalfouten bevat:

Leeftijdscontrole

Om deze video te bekijken,Bevestig dat je oud genoeg door het invullen van van een van de bovenstaande test zijn.

Om je leeftijd te verifiëren, moet je vervolgens op één van de links klikken en de "aanbieding voltooien". Het gaat hierbij meestal om links naar andere frauduleuze websites, reclame, of online enquêtes die je geacht wordt in te vullen. Vanzelfsprekend verdient de oplichter achter deze bogus video link hier dan geld mee, terwijl je de beloofde video nooit te zien krijgt. De afbeelding van de "preview" van de video werd immers lukraak van het internet afgehaald, om er dan vervolgens een afbeelding van een play-knop bovenop te zetten, waardoor de indruk wordt gewekt dat het gaat om een echte video. In het slechtste geval stel je je computer ook nog eens bloot aan malware of virussen, of installeer je een bogus Facebook applicatie.

Hoe herken je een bogus video post?

In principe kan je een bogus video post snel herkennen, als je let op volgende details:

- Het gaat steeds op een sensationele video, bv. een meisje dat zelfmoord pleegt, zwangere kinderen, een spectaculair ongeval, het lijk van Osama Bin Laden, ...

- Je wordt veelal uitgedaagd om "langer dan 10 seconden te blijven kijken"

- Onder de titel van de zogenaamde video staat steeds een URL (webadres). Normaalgezien is dit het adres van een gekende video website zoals bv. Youtube.com, Vimeo.com of Dailymotion.com. Wanneer het webadres echter vreemd lijkt, is het hoogstwaarschijnlijk een dubieuze website en dus een bogus video post

- Een website die eruit ziet zoals bv. Youtube maar helemaal niet op youtube.com staat, is steeds bogus en heeft enkel de intentie om mensen te misleiden; hetzelfde geldt voor websites die lijken op Facebook.com

- Je moet eerst de link delen voordat je de video te zien krijgt

- Je dient een app toegang te geven tot je Facebook account, of je moet iets downloaden en/of installeren, om de video te kunnen zien

Wat kan je doen?

Als je merkt dat iemand van je Facebook vrienden zulke post heeft geplaatst, weet dat ze er zich wellicht nog niet zelf van bewust zijn. Je kan hen hier best zo snel mogelijk attent op maken door te reageren of een apart bericht te sturen. Waarschuw hen ook om niets te downloaden dat hen wordt aangeboden via die website, omdat het hoogstwaarschijnlijk virussen of malware zal bevatten. Tenslotte kan je de post ook rapporteren aan Facebook, zodat zij hopelijk de verspreiding ervan zo snel mogelijk kunnen stopzetten.

Indien je per ongeluk toch zelf op de link geklikt moest hebben, ga dan meteen naar je prikbord om die post weer te verwijderen. Ga vervolgens naar je "Activiteitenlogboek" op Facebook (via het rader-icoontje rechts bovenaan) en verwijder alle verwijzingen naar de bogus video die je erop terug vindt. Verwijder ook onmiddellijk eventuele Facebook apps en/of browser extensies, en scan vervolgens je computer grondig op virussen, het is altijd mogelijk dat er zich alsnog iets op je computer genesteld heeft.