HOAX: Flitscamera in reclamebord

De Hoax-Wijzer | 07/09/2013 | Update: 28/09/2014

Het circulerende bericht waarschuwt voor de zoveelste zogenaamde "verborgen flitscamera". In vele gevallen gaat het om een flitscamera-systeem ingebouwd in auto's of vangrails, die niet in België of Nederland wordt gebruikt. In andere gevallen gaat het dan weer om een verkeersteller en dus helemaal niet om een flitscamera. Dit keer zou hij verstopt zijn onderaan een reclamebord en krijgt hij de naam "Abri Flitser" mee. Een strategische plaats om een flitscamera te plaatsen is het helemaal niet: ze worden meestal op een hoogte geplaatst die moeilijk bereikbaar is om vandalisme te vermijden, terwijl deze gemakkelijk binnen handbereik is.

Het gaat hier dan ook niet om een echte flitscamera, maar wel om een reclamestunt bedacht door Wouter Voges voor Ditzo autoverzekeringen. Het bedrijf sprong mee in de stroom van de andere circulerende flitscamera-hoaxes, en niet zonder succes: de foto werd op tal van websites, forums en sociale media gedeeld. Het is dan ook een heel vernuftige manier om bijzonder goedkoop reclame te maken, want inmiddels krijgt iedereen "Ditzo autoverzekeringen" op hun te zien.

Sommige andere mensen dachten er hetzelfde over, en besloten om de foto te bewerken en zo hun eigen advertentie op het bord te plaatsen. Zo circuleren er inmiddels dus ook afbeeldingen met reclame van Reflax op 27.09.2013 te Enschede, of Glitter & Glamour op 19 oktober in Groningen. Mogelijk zullen nog meer varianten de kop opsteken. Hoe dan ook blijft het niet meer dan een reclamestunt, zowel de oorspronkelijke versie van Ditzo als de andere versies die het concept stelen voor hun eigen advertentie, en gaat het aldus niet om een echte flitscamera.

Bronnen:

- http://www.woutervoges.nl/?project=ditzo-flitsabri

- http://www.youtube.com/watch?v=qmXuOx1vIOE

- http://www.facebook.com/photo.php?fbid=213642585463180

Momenteel verspreidt zich op internet een afbeelding van een reclamebord waar een flitscamera in gebouwd zou zijn. Het betreft hier echter een hoax en een vernuftige reclamestunt van Ditzo autoverzekeringen. Inmiddels circuleert ook een aangepaste afbeelding met andere reclame op het bord.De bijbehorende waarschuwing luidt meestal als volgt:Nieuwe methode van flitser staat al in Arnhem dus opletten allen..