STADSLEGENDE: Meisje sterft na ongeval met dronken autobestuurder, journalist schrijft laatste woorden op

De Hoax-Wijzer | 18/08/2013 | Update: 16/07/2014

Ik ging naar een feestje en herinnerde me wat je zei. Je vroeg me om geen alcohol te drinken, dus ik dronk een Sprite in plaats daarvan. Ik voelde trots op mezelf, zoals u zei dat ik zou moeten voelen. Je zei dat ik niet moest drinken en rijden, in tegenstelling tot wat sommige vrienden me vertellen. Ik maakte een gezonde keuze en uw advies was correct, zoals het altijd is.

Toen het feestje uiteindelijk eindigde, begonnen de mensen te rijden zonder dat ze daartoe in staat waren om dat goed te doen. Ik ging naar mijn auto met de zekerheid dat ik zou terug naar huis in vrede. Ik had nooit gedacht wat mij wachtte, mam. Nu lig ik in de straat en ik hoor dat de politieagent zegt: "Het kind dat dit ongeluk veroorzaakt was dronken". Mam, zijn stem lijkt zo ver weg. Mijn bloed is overal gemorst en ik probeer uit alle macht niet te kreunen. Ik hoor de dokters zeggen: "Dit meisje zal sterven". Ik heb de zekerheid dat de jonge man, die reed op volle snelheid, heeft besloten om te drinken en te rijden, en nu moet ik sterven.

Waarom doen mensen dit, mam, wetende dat dit gaat om vele levens verpesten? De pijn snijdt me als honderd messen. Vertel mijn zus niet te huilen, zeg papa om sterk te zijn. En als ik naar de hemel ga, zal ik alles in de gaten houden voor jullie allemaal. Iemand moet die jongen hebben geleerd dat het verkeerd is om te drinken en rijden. Misschien als zijn ouders hem dat zouden hebben verteld dat ik niet zou sterven nu. Mijn adem wordt steeds zwakker, meer en meer. Mam, dit zijn mijn laatste momenten en ik voel me zo wanhopig. Ik wou dat ik je kon omhelzen moeder, terwijl ik lig hier dood te gaan. Ik wou dat ik je kon vertellen hoeveel ik hou van je, mam. Dus ... Ik. .. hou ...van … je ... vaarwel ... "

~ Deze woorden werden geschreven door een journalist die getuige was van het ongeval. Het meisje, toen ze stierf, zei deze woorden en de journalist schreef ze op ... zeer overweldigd. De journalist begon deze campagne, als je dit leest , klikt u dan op "delen", zodat meer mensen op de hoogte zijn. Daarom heb ik een klein gebaar te vragen, stuur het naar je vrienden, familie en geliefden.

~ AUB wees VERANTWOORDELIJK - Drink niet als je nog gaat rijden!

Het zou je eigen leven zijn die je spaart, of het leven van een geliefde zijn.

Laten we alstublieft ook niet iemand anders die is dronken laten rijden. Bied aan om hen te vervoeren, bel een taxi of een vriend.

Het verhaal verspreidt zich reeds enkele jaren op Facebook en elders op het internet, aanvankelijk in het Engels maar nu ook in het Nederlands. Het dook op in 2004 als onderdeel van een e-mail petitie tegen alcohol achter het stuur, die verkeerdelijk werd toegeschreven aan de organisatie MADD (Mothers Against Drunk Driving). Aanvankelijk verspreidde het zich als een soort gedicht, en dit reeds sinds 2000, maar in meer recente versies werd het detail toegevoegd dat een journalist de laatste woorden van het stervende meisje noteerde en hiermee een campagne lanceerde.

Hoewel vaak wordt beweerd dat het om een waargebeurd verhaal gaat (vooral in de Engelstalige versie), is het in feite geheel verzonnen. Er worden geen namen vernoemd in het verhaal, niet van het meisje dat overleed noch van de journalilst die haar laatste woorden noteerde, en er bestaat geen daadwerkelijke campagne die werd opgestart naar aanleiding van dit specifieke ongeval. De auteur van dit verzonnen verhaal is dan ook onbekend, en er is geen enkele officiële campagne dat zich met dit verhaal associeert.

De foto die bij het verhaal wordt geplaatst, toont geen beeld van een echt ongeval maar wel van een simulatie. Deze simulatie was opgezet door de Laguna Hills High School van Californië (V.S.) in februari 2010, en was onderdeel van het educatieve "Every 15 minutes" programma voor jonge bestuurders. Het is de bedoeling van dit programma, met de bijbehorende simulaties, om mensen de levensechte ervaringen te laten doorstaan zonder de levensechte risico's, om zo jonge mensen bewust te maken van de gevaren van alcohol achter het stuur.

Hoewel het verhaal en bijbehorende foto dus slechts fictie zijn, is de realiteit van het gevaar van onverantwoord rijgedrag dat niet, en sterven er dagdagelijks mensen op de baan omwille van onoplettendheid, alcohol, drugs, overdreven snelheid of andere oorzaken. De boodschap die het verhaal uitdraagt, mag dan ook wél ernstig genomen te worden: dronken bestuurders zijn niet enkel een gevaar voor zichzelf, maar ook voor andere weggebruikers.

Bronnen:

- http://www.hoax-slayer.com/drink-drive-warning.shtml

- http://www.hoax-slayer.com/madd-petition.html

- http://www.snopes.com/photos/accident/lastwords.asp

- http://www.snopes.com/inboxer/petition/drunk.asp

- http://www.every15minutes.com/photos/

Reeds geruime tijd circuleert een aangrijpend verhaal, waarbij een journalist getuige is van een auto-ongeval en de laatste woorden van een stervend meisje opschrijft, om vervolgens een campagne te lanceren tegen alcohol achter het stuur. Hoewel de boodschap inderdaad heel zinvol is, heeft het verhaal op zich nooit plaatsgevonden, en ook de bijbehorende foto toont geen waargebeurd ongeval.

Het verhaal luidt als volgt: