HOAX: Win een iPhone 5

De Hoax-Wijzer | 09/01/2013 | Update: 16/07/2014

Geregeld verspreiden er zich "wedstrijden" op Facebook, waarbij men een afbeelding dient te "liken" en "delen" om deel te nemen. Hoewel er wel degelijk legitieme wedstrijden van die aard bestaan, is het merendeel wellicht slechts een hoax, of mogelijk zelfs een vorm van fraude/oplichting. Een voorbeeld hiervan is de huidige zogenaamde wedstrijd met als titel "Wineeniphone5".

De wedstrijd "Wineeniphone5" Belgium" is een pagina op Facebook, gecreëerd eind december 2012, met volgende vermelding:

Maak nu nog kans om deze Iphone 5 te winnen!

Het is heel simpel,

1. "Like" onze pagina

2. Deel deze foto

en jij maakt kans op de Iphone 5 die wij aan het eind van de maand verloten !

Ook deze tekst staat er regelmatig bij vermeld:

GRATIS Iphone 5s ?

Wij geven GRATIS Iphones weg!

"Like" onze page, deel deze post, en ontvang hem deze week !

Wees snel, ze zijn zo op!

We kunnen hieruit meteen een aantal zaken opmaken, waaruit valt af te leiden dat het een hoax en mogelijk fraude betreft:

- De pagina heeft dezelfde naam als de actie, en is dus schijnbaar enkel aangemaakt voor dit doel. Een legitieme actie gaat uit van een pagina van bv. een (online) winkel, vereniging of organisatie.

- Er staat nergens vermeld wie de verantwoordelijke organisator is van deze actie, wat een basisgegeven zou moeten zijn. De enige vermelding is "Wineeniphone5", en een Google search levert verder ook geen bijkomende informatie op. Wel bestaat er een website wineeniphone5.com, waarvan het niet duidelijk is of die gelinkt is aan deze Facebook pagina, maar waarbij je ook enkel in aanmerking komt om te winnen als je je verplicht inschrijft op de nieuwsbrief van NieuwsteActies.nl (waardoor je nadien dan door allerhande spam wordt gebombardeerd, waarmee de maker van die website geld kan verdienen).

- De voorwaarden vereisen dat je de pagina leuk vindt, en vervolgens de foto deelt. Indien je de foto deelt met als privacy instelling "enkel vrienden", kan de administrator van de pagina sowieso niet zien dat jij die foto gedeeld hebt, en zou je theoretisch gezien sowieso niet in aanmerking komen als winnaar

- Een professionele wedstrijd bevat geen taalfouten in de tekst, al zeker niet in de merknaam, zoals bv. "Iphone" i.p.v. "iPhone".

- Er wordt beweerd dat je een "iPhone 5" kunt winnen, een geschenk dat zomaar minstens 600 à 700 € kost (en wellicht meer). Zulke wedstrijden die zomaar gigantische prijzen aanbieden zijn steeds bedenkelijk.

- De foto van de zogenaamde iPhone 5 is willekeurig van het internet geplukt. Op één van de foto's is duidelijk een stroomstekker te zien is die niet standaard wordt gebruikt in België en Nederland.

- De actie werd eind december aangekondigd, met vermelding dat die zou lopen tot ofwel "eind deze maand" of "in de loop van deze week", zonder dat er ooit een concrete datum wordt gezegd. Inmiddels is de actie dus in feite al meer dan een week verlopen, hoewel mensen nog steeds de afbeelding blijven delen, en is er nooit een winnaar aangekondigd.

Waarom dan deze actie? De echte doelstelling van de administrator achter deze pagina is momenteel nog onduidellijk. Mogelijk gaat het gewoon om een ongevaarliljke grap en hoort verder niemand nog iets van deze wedstrijd. Het is echter ook mogelijk dat dit een poging is om zo snel mogelijk zoveel mogelijk leden aan te trekken naar de desbetreffende pagina, om nadien op effectieve wijze verdere spam of hoaxes de wereld in te kunnen sturen.

Het is niet onwaarschijnlijk dat deze hoax op Facebook werd geplaatst door dezelfde persoon als de hoax actie van "Deel en win deze MacBook Pro", zie:

http://www.facebook.com/notes/de-hoax-wijzer/hoax-win-een-gratis-macbook-pro-15-belgium/209503569186305

Het is raadzaam om niet deel te nemen aan wedstrijden die dubieus lijken, veelal zitten er negatieve bedoelingen achter. Het is dus ook best van zulke foto's niet te delen, of de post terug te verwijderen. Als je merkt dat vrienden de foto alsnog gedeeld hebben, kan je hen best verwittigen, door hen bv. te verwijzen naar deze nota voor verdere informatie.

Bronnen:

- Hoax Facebook pagina: http://www.facebook.com/pages/Wineeniphone5/214099342013958

- Vermoedelijke oorsprong van de voornaamste foto: http://sellmalaysia.com/electronics/mobile-accessories/want-to-sell-new-apple-iphone-5samsung-galaxy-siiiblackberry-porsche-design-unlocked-gsm_8294

- Vermoedelijke oorsprong van tweede foto: http://www.pcadvisor.co.uk/news/mobile-phone/3399806/iphone-5-unboxing-in-pictures/