SPAM: "Schokkende video" Paar vallen naar beneden en stierf aan 8e verdieping findow

De Hoax-Wijzer | 22/03/2014 | Update: 16/07/2014

Momenteel circuleert er op Facebook een zogenaamde "schokkende video" van een koppel dat door het raam gevallen zou zijn terwijl ze geslachtsgemeenschap hadden. De video bestaat echter helemaal niet en leidt slechts naar een spammende Facebook applicatie.

Het bijschrift luidt als volgt:

[Schokkende video] Paar vallen naar beneden en stierf aan 8e verdieping findow fhile sex doen en...

Ze moeten tenminste het venster te sluiten voordat je dit doet

Wanneer je op deze link klikt zal je geen video te zien krijgen, maar wel worden doorgestuurd naar een "Which celebrity you look like" Facebook app. Bij het installeren van deze applicatie op je Facebook account, geef je toestemming aan de applicatie om afbeeldingen te posten in jouw naam. Op die manier tracht de applicatie zichzelf zo bekend mogelijk te maken, in de hoop dat zoveel mogelijk Facebook gebruikers de spam applicatie ook installeren.

Voor zover geweten, richt deze applicatie geen ernstige schade aan op de computer of de Facebook account van de gebruiker die het geïnstalleerd heeft. Het enige wat de applicatie schijnt te doen, is spam posten in jouw naam. Om dit te voorkomen, is het stellig aangeraden om de rogue app genaamd "Which Celebrity You Look Alike" onmiddellijk weer te verwijderen.

De foto die gebruikt werd als zogenaamde preview van de onbestaande video, is afkomstig uit een incident dat plaats vond in juni 2013. In China viel een koppel door het raam, nadat het glas ervan brak terwijl ze ertegen leunend geslachtsgemeenschap hadden. Beiden waren opslag dood. Het incident werd echter niet op film vastgelegd, en zodoende is het ook niet mogelijk om hier een video van te bekijken op het internet. De taal- en grammaticafouten in het bijschrift laten dan ook sterk te wensen over met "findow fhile sex doen" en "het venster te sluiten voordat je dit doet" (het raam was bovendien gesloten).

HOE VERWIJDER IK EEN SPAM APPLICATIE?

Volg onderstaande stappen:

1. Ga naar http://www.facebook.com/settings?tab=applications

2. Je ziet nu de lijst van alle Facebook apps die je geïnstalleerd hebt. Verwijder alle applicaties die je niet gebruikt, niet kent of verdacht lijken. Dit doe je door het kruisje te klikken naast de desbetreffende app. Onderaan de lijst moet je mogelijk "Toon alle apps" klikken om de lijst verder open te vouwen.

3. Controleer of de app in jouw naam gepost heeft, en verwijder deze posts indien nodig.

Bronnen:

- http://www.dailymail.co.uk/news/article-2350977/Chinese-couple-killed-falling-balcony-having-sex.html

- http://facecrooks.com/Internet-Safety-Privacy/How-to-protect-your-Facebook-account-from-Rogue-Applications-292.html