HOAX: Oproep van 06.54.20.16.45 niet opnemen

De Hoax-Wijzer | 16/02/2014 | Update: 19/03/2014

Reeds geruime tijd circuleert de waarschuwing dat criminelen je bellen met het nummer 06.54.20.16.45, en vervolgens je bankrekening kunnen plunderen als je de oproep beantwoordt. Het is echter onmogelijk om een telefoon te hacken door er gewoon naar te bellen, en dus ook om op deze manier je bankrekening te kraken.

De circulerende waarschuwing, die aanvankelijk sinds januari 2014 als status werd gedeeld op Facebook, luidt als volgt:

Kunt u dit delen is belangrijk !

Als je een oproep van 06.54.20.16.45 krijgt, moet je niet opnemen. Ze kunnen binnen 3sec. Je mobiele gegevens misbruiken. Het is een buitenlandse criminele groepen, die je gegevens zoals bankgegevens gebruiken. Stuur dit bericht door naar je vrienden.

Een variant op bovenstaande tekst circuleert als afbeelding op Facebook sinds 18 januari 2014, en luidt als volgt:

Belangrijk bericht!! Als je een oproep van 06.54.20.16.45 krijgt, moet je niet opnemen. Ze kunnen binnen 3sec. Je mobiele gegevens misbruiken. Om zo bij je bank gegevens en andere informatie te komen. Het zijn buitenlandse criminele groepen. Die misbruik maken van al je gegevens die je hebt in je telefoon. Stuur dit bericht a.u.b. door naar je vrienden.

Tenslotte heeft Peter Van Opdorp, beheerder van de hoax-verspreidende Facebook pagina "Love the Ones Who Love You", op 20 januari nog een derde versie geplaatst, die identiek is aan de tweede maar waarbij de criminelen plots 4 seconden in plaats van 3 seconden nodig hebben om je gegevens te misbruiken. In elk van deze gevallen gaat het om een hoax.

Het circulerende bericht zou afkomstig zijn uit Frankrijk, waar het reeds in 2013 verspreid werd op het internet alsook via SMS-berichten. De Franstalige waarschuwing luidt als volgt:

Dis à tous tes contacts de ne pas accepter l'appel du numéro suivant : 06 54 20 16 45. C'est quelqu'un qui pirate ton téléphone et pourrait contacter tous tes amis. Envoie ce message à tous tes contacts. Cette info' a été confirmée par RTL et EUROPE 1 ce matin

In de kortere SMS-versie gaat het over het nummer 06 50 96 45 25, maar ook in dit geval is het slechts een hoax. Er werd helemaal geen waarschuwing verspreid door RTL of EUROPE 1, en zij hebben ook nooit bevestigd dat deze telefoonnummers zouden toebehoren tot criminelen. Zulke verzonnen beweringen worden vaak toegevoegd om een hoax meer legitiem te doen klinken.

Het is helemaal niet mogelijk om een telefoontoestel te kraken door er gewoon naar te bellen. Als het zo eenvoudig was, hadden criminelen deze methode al veel langer toegepast en hadden zowel fabrikanten als telefoonoperators allang gezorgd voor de nodige beveiliging om dit tegen te gaan. Bovendien kan je niet zomaar bankgegevens kraken via een telefoon, omdat die gegevens er niet in worden opgeslagen. Online bankieren is wel mogelijk met je smartphone, maar vereist de nodige veiligheidsstappen om op je bankrekening in te loggen, die telkens opnieuw moeten worden uitgevoerd en dus niet worden opgeslagen op je telefoontoestel. Zelfs al zou men in staat zijn je smartphone te kraken, wil dit dus nog niet zeggen dat men je bankgegevens kan bemachtigen. Bovendien kan een crimineel die jouw telefoonnummer opbelt niet weten of hij naar een smartphone belt of naar een gewone mobiele telefoon, waarmee bankieren in de meeste gevallen sowieso niet mogelijk is.

Kortom, het gaat hier dus om een zinloze waarschuwing die enkel paniek en onrust verspreidt, en het is dus afgeraden om deze hoax te delen. Gelijkaardige versies met andere telefoonnummers, waarbij men in staat zou zijn je contactgegevenslijst te kraken, doen al meer dan 10 jaar de ronde en zijn ook telkens slechts een hoax.