HOAX: Oplichters kunnen je telefoon hacken van zodra je opneemt

De Hoax-Wijzer | 20/01/2016 | Update: --

Reeds geruime tijd circuleren er tal van waarschuwingen voor telefonische oproepen van oplichters afkomstig vanuit het buitenland. In 2014 en 2015 was er effectief een sterke toename aan telefonische oproepen van oplichters, maar de waarschuwingen hiervoor bevatten vaak ook beweringen die onwaar zijn. De meest voorkomende bewering is dat hackers of oplichters zouden kunnen inbreken in je telefoon, van zodra je hun oproep beantwoordt. Dit is niet mogelijk en zulke waarschuwingen zijn slechts een hoax.

Volgende waarschuwing circuleert sinds januari 2014:

Belangrijk bericht!! Als je een oproep van 06.54.20.16.45 krijgt, moet je niet opnemen. Ze kunnen binnen 3sec. Je mobiele gegevens misbruiken. Om zo bij je bank gegevens en andere informatie te komen. Het zijn buitenlandse criminele groepen. Die misbruik maken van al je gegevens die je hebt in je telefoon. Stuur dit bericht a.u.b. door naar je vrienden.

Volgende waarschuwing circuleert sinds november 2014:

opletten met uw gsm en telefoon

hebben daarjuist op de gsm telefoon gekregen had niet naar de nr gezien nam op de verbinding werd direct verbroken maar op mijn gsm kwam verbinding maken met pc. daar ik gelukkig geen internet op mijn gsm heb ging dit dus niet.

Maar ik kon mijn gsm niet af zetten heb er de batterij moeten uithalen voor dit te verbreken.

het nr dat mijn belde is dit

0037258990310 stuur dit zoveel mogelijk door ik had geluk daar ik geen internet op mijn oude toesteltje heb maar de meeste onder jullie hebben dit wel.

groetjes

Linda en Johan

Volgende waarschuwing circuleert sinds januari 2016:

OPROEP!!

ALS JE WORD GEBELD DOOR EEN +21 OF EEN +22 NUMMER NIET OPNEMEN HET IS SCAM ALS JE OPNEEMT BEN JE METEEN 25 EURO KWIJT EN ALS JE TERUG BELT IS HET €2.50 PER MINUUT!!

ZOVEEL MOGELIJK DELEN!!!!!

Volgende waarschuwing circuleert eveneens sinds januari 2016:

Gemiste oproep

+261 20 55 421 19

Zojuist gebeld door dit nummer. Gelukkig niet opgenomen en gelijk op gezocht wat het is.. Blijkt een hackers groep te zijn die je telefoon kunnen blokkeren zodra je opneemt of terug belt. Een gewaarschuwd mens telt voor twee dus delen is misschien handig..

Ook deze waarschuwing circuleert sinds januari 2016:

020 2170189

NIET OPNEMEN

En zeker niet TERUGBELLEN

Dit is een nummer dat op jouw telefoon kosten gaat bellen zodra jij naar dit nummer terug gaat bellen.

Niet doen dus !!!!

Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Er bestaat geen twijfel over het feit dat heel wat telefonische oproepen vanuit het buitenland afkomstig zijn van oplichters. Vaak doen ze zich voor als een medewerker van Microsoft of een ander bedrijf, en proberen ze je inlog- of bankgegevens te ontfutselen. In andere gevallen wordt de verbinding verbroken in de hoop dat je zal terugbellen naar een duur betaalnummer. Zodoende kan de oplichter duizenden mensen opbellen zonder dat het hem iets kost als hij op tijd neerlegt, en verdient hij geld als mensen naar zijn callcenter terugbellen. Het is dus raadzaam om buitenlandse oproepen te negeren indien ze afkomstig zijn van een voor jou onbekend nummer. Bel ook in geen enkel geval terug naar deze nummers, en indien je dat toch zou hebben gedaan verwittig je best onmiddellijk je telefoonprovider.

De toename aan frauduleuze oproepen heeft ook gezorgd voor heel wat onjuiste waarschuwingen die op internet, en meer bepaald op sociale media, zijn beginnen circuleren. In de meeste gevallen wordt er beweerd dat je gevaar loopt van zodra je een buitenlandse oproep beantwoordt, omdat dit oplichters in staat zou stellen je telefoontoestel te hacken. Het gaat hier telkens om ongefundeerde veronderstellingen, veelal afkomstig van mensen die een buitenlandse oproep hebben gehad en de vermeende gevolgen hiervan hebben verzonnen zonder ze zelf effectief te hebben meegemaakt. De meest voorkomende beweringen klinken als volgt:

- Als je opneemt, kunnen criminelen je bankgegevens ophalen

- Als je opneemt, kunnen criminelen verbinding maken met je internet

- Als je opneemt, moet je hiervoor onmiddellijk een bepaald bedrag betalen

- Als je opneemt, kunnen criminelen je telefoon blokkeren

- Als je opneemt, kunnen hackers je lijst van contacten kraken

- Als je terugbelt, kan men op jouw kosten andere telefoongesprekken voeren

Het is echter helemaal niet mogelijk om een telefoontoestel te kraken of te blokkeren door er gewoon naar te bellen. Het is eveneens onmogelijk om via een oproep verbinding te maken met iemands internet, of iemand zo meteen geld te laten aanrekenen. Als het zo eenvoudig was, hadden criminelen deze methode al veel langer toegepast en hadden zowel fabrikanten als telefoonoperators allang gezorgd voor de nodige beveiliging om dit tegen te gaan. Beweringen dat je 25 euro moet betalen wanneer je gewoon een oproep beantwoordt, of dat men op jouw kosten kan bellen nadat je een welbepaald nummer hebt teruggebeld, zijn dus eveneens een hoax. Bovendien kan je niet zomaar bankgegevens kraken via een telefoon, omdat die gegevens er niet in worden opgeslagen.

Online bankieren is wel mogelijk met je smartphone, maar vereist de nodige veiligheidsstappen om op je bankrekening in te loggen, die telkens opnieuw moeten worden uitgevoerd en dus niet worden opgeslagen op je telefoontoestel. Zelfs al zou men in staat zijn je smartphone te kraken, wil dit dus nog niet zeggen dat men je bankgegevens kan bemachtigen. Bovendien kan een crimineel die jouw telefoonnummer opbelt niet weten of hij naar een smartphone belt of naar een gewone mobiele telefoon, waarmee bankieren in de meeste gevallen sowieso niet mogelijk is.

Indien je door een onbekend (buitenlands) nummer werd opgebeld, kan je zoeken naar meer informatie over dat nummer via Google. In vele gevallen vind je dan "wie heeft me gebeld"-websites waar andere mensen melding hebben gemaakt van oproepen afkomstig van dit nummer. Aan de hand van deze meldingen is het vaak duidelijk dat het gaat om frauduleuze bedoelingen. Ook indien je geen zulke informatie terugvindt is de kans groot dat de oproep afkomstig was van een oplichter. Waarschuwingen die echter beweren dat elk nummer beginnende met bv. +21 of +22 vanzelfsprekend van een oplichter is, zijn natuurlijk niet correct, omdat dit veronderstelt dat de hele bevolking van een bepaald land uitsluitend uit oplichters bestaat.

Als je echter niemand kent in het land van herkomst, is de kans natuurlijk wel groot dat het gaat om een frauduleuze oproep. Landcode +21 bestaat niet, maar +212 is Marokko, +213 is Algerije, +216 is Tunesië en +218 is Libië. Ook landcode +22 bestaat niet, maar +220 is Gambia, +221 is Senegal, +222 is Mauritanië, +223 is Mali, +224 is Guinee, +225 is de Ivoorkust, +226 is Burkina Faso, +227 is Niger, +228 is Togo en +229 is Benin. De kans is dus wel groot dat oproepen van onbekende nummers beginnende met +21 of +22 afkomstig zijn van oplichters.

Kortom, er is geen reden tot paniek indien je toch een buitenlandse oproep zou hebben beantwoord. Zolang je geen gevoelige informatie over jezelf, inloggegevens of bankgegevens hebt doorgegeven, is het onmogelijk dat de oplichter aan de andere kant van de lijn deze informatie zelf heeft kunnen bemachtigen. Het gaat hier dus om een zinloze waarschuwing die enkel paniek en onrust verspreidt, en het is dus afgeraden om deze hoax te delen. Het spreekt wel voor zich dat je kosten moet betalen als je zelf terugbelt naar een buitenlands nummer, al stelt ook dat oplichters niet in staat om je telefoon te kraken.

Bronnen:

- https://sites.google.com/site/dehoaxwijzer/hoaxes/hoaxoproepvan0654201645nietopnemen

- https://www.facebook.com/linda.noorts.9/posts/819030101469516 [bron van de hoax]

- https://www.facebook.com/tirza.smit.50/posts/1003025683072035 [bron van de hoax]

- http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160112_02062937

- https://blogs.microsoft.com/cybertrust/2014/06/26/is-that-call-from-microsoft-a-scam/

- https://www.facebook.com/Hoaxmelding/photos/a.131766316984141.27255.130426727118100/255012991326139/

- http://www.snopes.com/fraud/telephone/onering.asp

- https://countrycode.org/