HOAX: Berner Sennen honden gestolen door mensen met een witgrijze bestelwagen met Poolse nummerplaat

De Hoax-Wijzer | 02/02/2014 | Update: 19/03/2014

Momenteel circuleert er op Facebook een waarschuwing, die zogenaamd afkomstig zou zijn van de politie, dat er Berner Sennen honden gestolen worden in de omgeving van Assenede, Zelzate en Evergem (België). Ze zouden worden ontvoerd met een witgrijze bestelwagen met Poolse nummerplaat. Het gaat hier echter om een variant van een oudere hoax, en er is geen enkel bewijs dat er (Poolse) bendes actief bezig zijn met het stelen van verschillende honden.

De circulerende waarschuwing luidt als volgt:

GELIEVE DIT BERICHT ZOVEEL MOGELIJK TE DELEN !!!!!!

Belangrijk nieuws van politie: Sinds enkele dagen worden er Berner Sennen honden gestolen in onze buurt (Assenede, Zelzate, Evergem,...). Blijkbaar worden ze uit tuinen gestolen door mensen met een witgrijze bestelwagen met Poolse nummerplaat. Er zijn al een aantal honden omgeving Stoepestraat Assenede gestolen! Gelieve politie te verwittigen op het nummer 100. Gelieve dit bericht zoveel mogelijk te delen!!

Het gaat hier echter om een hoax. De politie heeft geen enkel bericht van deze aard verspreid, en het logo van de politie werd er wellicht bij geplaatst om de waarschuwing meer legitiem te laten lijken. Bovendien is er ook geen enkele aanwijzing dat er een bende actief is met het ontvoeren van honden in de omgeving van Assenede, Zelzate en Evergem. Verder is het noodnummer van de politie in België ook niet 100, maar wel 101.

Er zou wel degelijk een Berner Senner hond verdwenen zijn in Evergem (Kluizen) op 27 januari 2014, en vermoed wordt dat het gaat om een diefstal. Er is sprake van beschadigde omheining en van getuigen die de hond met een andere man hebben gezien:

Lyra is gestolen uit onze tuin. Mensen uit de buurt hebben een man (sportief gebouwd, met een licht blauw/grijze trui met kap) zien lopen samen met Lyra. Volgens deze mensen was dit omstreeks kwart voor 10 's morgens. Hij moet Lyra zelf van onze tuin gehaald hebben aangezien de draad volledig losgewrongen was.

De auteur van het circulerende bericht beweert echter dat er "blijkbaar" honden worden gestolen door mensen met een witgrijze bestelwagen met Poolse nummerplaat. Uit de manier waarop het verwoord is, kunnen we duidelijk afleiden dat deze persoon dit zelf niet weet, en niet heeft zien gebeuren. In het oorspronkelijke bericht wordt immers niet gesproken over grijswitte bestelwagens met Poolse nummerplaten. Hij heeft deze details er dus bij verzonnen, wat wellicht gebaseerd is op een oudere variant van deze hoax, waarbij een foto van een witte bestelwagen wordt getoond met daarbij de waarschuwing dat "gasten honden stelen in Europa voor hondengevechten". Bovendien gaat het in realiteit om één bekend geval van een verdwenen hond, dat bewijst geenszins dat het gaat om een grootschalige actie.

Opvallend is de verwijzing naar een welbepaalde herkomst van de zogenaamde daders, in dit geval Polen, terwijl hiervoor geen enkel bewijs bestaat. Het gaat hier aldus om een hoax met een racistische inslag, en wellicht met als doel om haat tegen Poolse mensen aan te wakkeren. Het gaat toevallig telkens om mensen met een nationaliteit die in racistische kringen op dat moment vaak het minst geliefd zijn, zoals dit tegenwoordig voornamelijk het geval is met Polen, Bulgaren en Roemenen.

Verschillende versies van dit verhaal circuleren al enkele jaren op het internet, en vaak ook in verschillende talen. In februari 2013 werd een gelijkaardige waarschuwing in circulatie gebracht, omtrent de ontvoering van honden in Essen-Kalmthout-Wuustwezel (België), en ook toen bleek het om een hoax te gaan. De politie ontkende met klem dat er aanwijzingen waren van hondendiefstallen. Bovendien zou, als de ontvoeringen toch echt hadden plaatsgevonden, de auteur van dat bericht nooit met zekerheid kunnen weten wat er met de honden precies zou gebeuren, en dat ze zouden worden ingezet in hondengevechten.

Vaak gebeurt het dat huisdieren per ongeluk ontsnappen, en met een beetje geluk na enkele dagen weer worden teruggevonden. Dit wil niet zeggen dat de illegale praktijken van hondengevechten onbestaande zouden zijn: ze vinden helaas wel degelijk plaats, en er zullen ongetwijfeld ook wel diefstallen van honden plaatsvinden voor deze doeleinden. Niettemin hebben de circulerende waarschuwingen hier weinig tot niets mee te maken, en creëren ze enkel onnodige angst en paniek. Het verspreiden van zulke waarschuwingen helpt ook niet om mensen bewust te maken van de problematiek van hondengevechten, omdat onjuiste informatie enkel meer verwarring veroorzaakt, en politiediensten vaak onnodig belast worden met oproepen van bezorgde mensen over wat slechts een hoax blijkt te zijn.

De legende van de witte, grijze of anderskleurige bestelwagen is op zich niet nieuw. Reeds veel langer gaan er waarschuwingen de ronde dat kinderlokkers actief zouden zijn via witte bestelwagens (in een andere hoax gaat het dan weer om een blauw busje), vooral aan de toegangspoorten van scholen. Wanneer er dan toevallig een witte bestelwagen nabij een school geparkeerd staat, ontstaat er al snel paniek en begint vaak het kenteken van het voertuig op internet te circuleren nog voor dat er ook maar enige effectieve aanwijzing is dat het om kinderlokkers gaat. Uiteraard is voorzichtigheid altijd geboden, zowel met kinderen als met dieren, maar het verspreiden van ongefundeerde waarschuwingen zal hierbij niet helpen, en bovendien vaak onschuldige mensen heel wat problemen bezorgen.

Bronnen:

- Uitgebreidere informatie: https://sites.google.com/site/dehoaxwijzer/hoaxes/hoaxgastenstelenhondenineuropavoorhondengevechten

- Gestolen hond in Evergem: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=582187955204870

- Noodnummers België: http://www.noodnummer.be/

- Lokale politie Zelzate heeft geen zulke waarschuwing op hun website gepubliceerd: http://www.pz5416.be/