HOAX: Graphic App wijzigt privacy configuratie

De Hoax-Wijzer | 18/07/2013 | Update: 28/09/2014

Een vergelijkbare versie luidt als volgt:

Hallo Facebook vrienden,

Ik wil jullie graag om een gunst vragen .... Facebook heeft haar privacy configuratie gewijzigd opnieuw. Dankzij de nieuwe "Graphic app", kan elke persoon in Facebook overal in de wereld onze foto's, likes en reacties zien. Gedurende de komende twee weken zal ik dit bericht plaatsen en vraag jullie het volgende te doen en te becommentariëren "DONE". Wie dit niet wil doen zal ik verwijderen uit mijn vriendenlijst, omdat ik wil dat de informatie die ik met jullie deel onder ons blijft en niet de hele wereld over gaat. Ik wil in staat zijn om foto's van mijn vrienden en familie te publiceren zonder vreemden in staat te zien en dat is wat er nu gebeurt als je kiest "like" of "reactie".

Helaas kunnen we niet deze configuratie zelf veranderen, vandaar dat ik jullie om actie vraag.

Acties vereist:

Als je met je cursor op mijn foto gaat staan die bij dit bericht staat (zonder te klikken) wordt een venster wordt geopend. Beweeg nu de cursor naar het woord 'Vrienden', opnieuw zonder te klikken en vervolgens op 'Instellingen'. Vink "Levensgebeurtenissen" en "Commentaar en Like" en “Foto’s” uit. Op deze manier wordt mijn activiteit over mijn familie en vrienden niet meer openbaar worden gemaakt. Nu, kopieer en plak deze tekst op je eigen muur (niet "delen" !). Zodra ik dit bericht terug zie op jouw pagina, zal ik deze zelfde handeling doen, dank jullie!

Momenteel verspreidt zich op Facebook een te kopiëren status die waarschuwt voor een "Graphic App" en vraagt om de vinkjes bij "Foto´s" en bij "Levensgebeurtenissen" weg te halen. Het betreft hier echter een onjuiste en misleidende oproep die niets wijzigt aan je eigen privacy instellingen.

Het bericht luidt als volgt:

Facebook heeft weer eens de privacy-configuratie veranderd. Dankzij de nieuwe "grafische app", kan eenieder op FB overal in de wereld onze foto's zien, onze "vind-ik-leuks" en onze "opmerkingen". Tijdens de komende twee weken, zal ik dit bericht gepost houden en ik vraag jullie om het volgende te doen en als reactie "gedaan" te geven. Die vrienden die mijn informatie niet privé houden zal ik verwijderen uit mijn lijst van vrienden, omdat ik de informatie wil delen met jullie, mijn vrienden, en niet voor de hele wereld beschikbaar wil maken. Ik wil foto's kunnen publiceren van mijn vrienden en familie zonder dat vreemden ze kunnen zien, dat is wat er nu gebeurt wanneer je kiest voor "vind ik leuk" of "op een bericht reageert". Helaas kunnen wij deze configuratie niet wijzigen omdat FB het zo gemaakt heeft.

1. Dus, alsjeblieft, plaats je cursor op mijn foto die wordt weergegeven in dit vak (zonder te klikken) en een venster zal openen.

2. Nu de cursor verplaatsen naar het woord "Vrienden", opnieuw zonder te klikken en vervolgens naar "Instellingen". Klik op "instellingen"

3. Verwijder het vinkje "Levensgebeurtenissen" ,"foto's" en "reacties en vind-ik-leuks". Op deze manier worden mijn activiteiten met mijn familie en vrienden niet langer openbaar gemaakt.

4. Nu, kopieer en plak deze tekst op je eigen pagina (niet "delen"!). Zodra ik het gepubliceerd zie op je pagina , zal ik het ook bij jou uitvinken in mijn vriendenlijst.

In sommige gevallen wordt er nog volgende tekst toegevoegd aan het begin van de status post:

Jaja, echt waar, het moet al weer! Vroeg me al af waarom ik steeds allerlei statussen te zien kreeg van mensen die ik niet eens ken!

Omdat Big Brother niet alles moet zien: Facebook heeft weer eens de privacy-configuratie veranderd.

Het gaat hier om een variant op een reeds bestaande hoax, waarbij de tekst begon met: "Ik wil graag PRIVÉ met jullie verbonden blijven. Ik plaats foto's van mijn familie, mijn vrienden en mijzelf, maar ik wil niet dat vreemden daar toegang toe krijgen!"

Hoewel de auteur van deze hoax wellicht goede bedoelingen had, zorgen deze instructies er niet voor dat je privacy op Facebook beter beschermd wordt. Als je dit doet bij één van je vrienden, heeft dit enkel tot gevolg dat je zijn of haar foto's en "vind ik leuks" niet meer zal te zien krijgen op de Facebook homepagina. Zelfs al zouden al je vrienden die vinkjes bij jou weghalen, zal dit nog niet voorkomen dat vreemden toegang kunnen krijgen tot je foto's. Dat is een instelling waar alleen jijzelf controle over hebt, een post die als "openbaar" werd gedeeld is immers voor de ganse wereld zichtbaar, ongeacht welke vinkjes je vrienden weghalen voor jou.

WAT IS DE GRAPHIC APP / GRAPH APP / GRAFISCHE APP?

In principe bestaat er niet zoiets als een "Graphic App" of "Graph App". Het gaat hier om een verwijzing naar de nieuwe "Graph Search" die Facebook recent heeft geïntroduceerd. Dit is geen applicatie die Facebook gebruikers kunnen installeren, maar een nieuwe ingebouwde functionaliteit die toelaat om sneller en gemakkelijker te zoeken naar informatie die door andere gebruikers werd gedeeld. Zo kan je bijvoorbeeld gemakkelijk zoeken naar vrienden van jouw vrienden in een bepaalde stad waar je recent naartoe verhuisd bent, naar foto's van een bepaalde streek die door je vrienden gedeeld werden, of naar schoolfoto's van een bepaalde periode, enz...

Deze "Graph Search" verandert echter niets aan je huidige privacy instellingen op Facebook. Foto's die je online hebt geplaatst met privacy instelling "enkel vrienden", zullen nog steeds enkel toegankelijk zijn voor je vrienden. Foto's die je hebt geplaatst met instelling "openbaar", daarentegen, zullen toegankelijk zijn voor de ganse wereld, wat voordien ook reeds het geval was. Dit zijn aldus instellingen die je helemaal zelf kan beheren, voor elke foto en elke foto album die je op je profiel hebt geplaatst, en de "Graph Search" wijzigt hier niets aan.

Het enige wat de instructies van de hoax tot gevolg kunnen hebben, is dat vrienden minder van jouw posts zullen zien verschijnen op hun prikbord. Als jij hetzelfde doet bij hen, zal jij ook minder van hun posts zien verschijnen op jouw prikbord. Dit heeft echter geen invloed op je privacy instellingen: een foto album die "openbaar" werd gepost mag dan wel niet op het prikbord van je vrienden verschijnen, maar zal nog altijd wel toegankelijk zijn voor elke Facebook gebruiker die rechtstreeks naar je profiel surft.

WAT MET JE PRIVACY INSTELLINGEN?

In principe kan je zelf perfect bepalen wie welke foto's te zien krijgt. Dit kan je doen door, ofwel per foto ofwel per album, de privacy in te stellen op "Alleen vrienden". In dat geval kunnen enkel jouw Facebook vrienden de desbetreffende foto's bekijken, en erop reageren. Je kan zelfs een stap verder gaan, en bepalen wie van je vrienden bepaalde foto's wel of niet mag zien. Enkel als je de foto's "openbaar" zet (of "vrienden van vrienden"), kunnen ook andere mensen je foto's bekijken.

Let wel: wanneer er mensen worden getagd in je foto's, worden deze foto's wel automatisch zichtbaar voor de vrienden van deze getagde mensen. De vrienden van deze getagde persoon, kunnen dan ook de andere reacties op de getagde foto's lezen, en zelf ook reageren. Indien de foto waarin je getagd bent, bovendien ingesteld staat op de privacy "Openbaar", zullen andere Facebook gebruikers deze foto gemakkelijker terugvinden via de "Graph Search". Indien je dit niet wenst, kan je je privacy instellingen zodanig veranderen dat je eerst goedkeuring moet geven voor elke tag voordat deze geplaatst wordt. Je kan ook kijken bij de foto's waarin je reeds getagd was, en indien de instelling op "Openbaar" staat voor bepaalde foto's, kan je jezelf daarin onttaggen. Je kan zelfs een stap verder gaan door een openbare foto waar je mee op staat, te rapporteren aan Facebook om permanente verwijdering te vragen.

Wanneer je de status, post of foto van iemand anders "leuk vindt", of je reageert erop, zullen automatisch zijn of haar vrienden dat ook kunnen zien, dat is iets waar geen enkele instelling iets kan aan veranderen. Het hangt dan wel af van de privacy instellingen van de Facebook vriend waarop je reageert, dat bepaalt wie er buiten zijn of haar vrienden jouw reactie ook kan lezen. Staat de instelling van zijn/haar post ook op "enkel vrienden", blijft het aldus beperkt, maar van zodra dit staat op "openbaar" kan zowat heel de wereld meelezen. Hetzelfde geldt voor reacties op openbare Facebook-pagina's. Het is dan aan jou de keuze om erop te reageren of niet.

Hoe dan ook veranderen de instructies in de kettingmail niets aan je privacy instellingen, en geven ze je enkel een vals gevoel van veiligheid. Het is dan ook geheel zinloos om deze verder te verspreiden.

CONCLUSIE

Er bestaat niet zoiets als een "Graph App" of "Graphic App", maar wel een nieuwe "Graph Search" die het sinds 2013 mogelijk maakt om gemakkelijk en snel te zoeken naar foto's die andere Facebook gebruikers gedeeld hebben. Als je zelf niet op die manier wil worden gevonden op Facebook, zullen de instructies van het hoax bericht totaal niets uithalen. Wat je wel kan doen is het volgende:

- Let op dat, voor alles wat je plaatst op je Facebook profiel (van een eenvoudige status tot ganse foto albums), steeds ingesteld staat op "enkel vrienden".

- Zorg ervoor dat je niet getagd wordt in foto's die met instelling "openbaar" door anderen online geplaatst worden. Dit kan je doen door in te stellen dat alle tags eerst door jou moeten worden goedgekeurd. Je kan jezelf ook onttaggen in openbare foto's waarin je eerder al getagd was.

- Klik op het slot-icoontje rechts boven en vervolgens op "Wie kan je toekomstige berichten zien?". Klik op "Bewerken" om in te stellen voor wie je Facebook berichten standaard zichtbaar zijn, zoals bv. "enkel vrienden". Je kan dit ook manueel instellen telkens je iets post op Facebook, maar denk eraan dat Facebook de laatst gekozen privacy instelling zal herhalen telkens je opnieuw iets post, totdat je deze weer wijzigt!

- Klik op het slot-icoontje rechts boven en vervolgens op "Activiteitenlogboek gebruiken". Hier kan je al je voorgaande activiteiten op Facebook raadplegen, en wijzigingen aanbrengen waar nodig.

Voor meer tips, ga naar:

http://raymondvantoor.wordpress.com/2013/01/12/privacy-op-facebook-enkele-praktische-instellingen/

Bronnen:

- http://www.snopes.com/computer/facebook/graphapp.asp

- http://www.huffingtonpost.com/2013/07/09/facebook-graph-search_n_3563010.html

- http://www.facebook.com/help/558823080813217

- http://www.facebook.com/about/graphsearch/privacy

- http://techcrunch.com/2013/02/04/facebook-graph-search-didnt-break-your-privacy-settings-it-only-feels-like-that/

- http://www.mimikama.at/allgemein/alter-hoax-zur-neuen-graph-search/

- http://raymondvantoor.wordpress.com/2013/01/12/privacy-op-facebook-enkele-praktische-instellingen/