HOAX: Het raadseltje met de giraf is bedrog

De Hoax-Wijzer | 28/10/2013 | Update: 17/07/2014

Het raadseltje werd eind oktober 2013 plots heel populair op Facebook, in zowel het Engels als het Nederlands, maar het gevolg hiervan was dat ook een gerelateerde hoax zich al heel snel begon te verspreiden, dewelke luidt als volgt:

OPGEPAST!!!! het raadseltje met de giraf is bedrog. er zitten virussen achter de foto's van giraffen waardoor iemand uw computer kan kraken. deel dit zoveel mogelijk. !!!!!!!!!!!!

Hoewel het raadseltje zelf zich razendsnel verspreidt op Facebook, is er geen enkele reden om aan te nemen dat er kwaadaardige intenties achter schuilen. Het instellen van een profielfoto van een giraf op je Facebook account, kan onmogelijk een virus activeren die je computer zou kraken. De uitvinder van het raadsel is onbekend, maar het is vrijwel zeker dat dit niet het werk is van de hackersgroep Anonymous, zoals in sommige circulerende Engelstalige hoaxes wordt beweerd. Het is evenmin mogelijk dat een virus je Facebook paswoord naar een hacker stuurt op deze manier.

In het verleden is wel gebleken dat het mogelijk was om kwaadaardige code in een JPEG afbeeldingsbestand te verwerken, die kon worden geactiveerd via software om JPEG afbeeldingen te bekijken op computers met het Microsoft Windows operating systeem. Dit dateert echter reeds van 2004, en een veiligheidsupdate heeft dit reeds jaren geleden opgelost. Met uitzondering van enkele sterk verouderde computers, is de kans zo goed als onbestaande dat virussen zich verspreiden via JPEG afbeeldingen.

Zelfs al zou het wel mogelijk zijn om virussen te verspreiden via JPEG bestanden, is de kans evengoed onbestaande dat specifiek alle afbeeldingen van een giraf op de zoekmachine van Google hiermee geïnfecteerd zouden zijn. En zelfs al zou dat het geval zijn, is het onmogelijk dat zulk een virus zich activeert door een afbeelding van een giraf in te stellen als profielfoto op je Facebook account. Het verspreiden van deze hoax zorgt slechts voor onnodige bezorgdheid.

Bronnen:

- http://www.hoax-slayer.com/giraffe-challenge-anonymous-hacking-warning.shtml

- http://www.hoax-slayer.com/giraffe-profile-picture-virus-hoax.shtml

- http://www.sophos.com/en-us/press-office/press-releases/2004/09/va_critical16sep04.aspx

- http://news.cnet.com/Image-virus-spreads-via-chat/2100-7349_3-5390463.html

- http://ask-leo.com/can_a_virus_be_transmitted_in_a_picture.html

Ik kreeg een raadseltje, als ik een fout antwoord gaf moest ik 3 dagen een giraf als profielfoto hebben. Als ik het juiste antwoord gaf mocht ik mijn profielfoto behouden. Als je me een antwoord stuurt mag je het enkel naar mij sturen in chat, zodat je geen antwoorden verklapt!!!

Het raadseltje: op een nacht om 3 uur in de ochtend gaat de bel en word je wakker. Onverwacht bezoek, je ouders die komen ontbijten. Je hebt in huis: aardbeiengelei, honing, wijn, brood en kaas. Wat is het eerste dat je opendoet? Denk eraan, enkel naar mij sturen in chat... Als je het juist hebt zet ik je naam hieronder, anders moet je je profielfoto veranderen in een giraf voor 3 dagen!

Momenteel circuleert een waarschuwing dat er bedrog schuilt achter het raadseltje met de giraf, en dat hackers hierdoor je computer of Facebook account zouden kunnen kraken. Dit is echter een hoax, het is niet mogelijk voor hackers om eender waar in te breken omdat je een foto van een giraf als profielfoto hebt ingesteld.

Het circulerende raadseltje op Facebook, dat overigens geheel onschuldig is, luidt als volgt: