HOAX: Werkmannen sluiten zichzelf in na het plaatsen van paaltjes

De Hoax-Wijzer | 08/10/2014 | Update: 09/10/2014

Reeds verschillende jaren circuleert er op het internet een afbeelding, waarop te zien is hoe werkmannen hun eigen voertuig hebben ingesloten door de paaltjes die ze zelf in de betonnen vloer hadden geplaatst. Klaarblijkelijk zouden de mannen op het moment van de foto zich dit nog niet realiseren. Het gaat hier echter om een contextuele hoax: hoewel de foto echt is, hebben de werkmannen zichzelf nooit ingesloten en konden ze te allen tijde de palen weer verwijderen d.m.v. een draaisysteem met sleutel.

De foto begon vermoedelijk in 2007 te circuleren, vaak met een bijschrift dat dit plaats vond in o.a. Manchester in Engeland, Dublin in Ierland, of Oklahoma in de Verenigde Staten. In werkelijkheid werd de foto gemaakt naast het Astley House kantoorgebouw dat gelegen is aan Quay Street 23 in Manchester, in het Verenigd Koninkrijk. Het is op de foto echter niet duidelijk of de werkmannen de desbetreffende paaltjes zelf hadden geplaatst, of dat ze andere werken hadden uitgevoerd. Ongeacht de situatie, was hun voertuig echter nooit daadwerkelijk ingesloten door de paaltjes die er rond staan.

In vele gevallen worden zulke paaltjes niet permanent vast gecementeerd in de grond, maar wordt er met een systeem gewerkt waarbij ze te allen tijde makkelijk kunnen worden verwijderd. Dit gebeurt veelal aan de hand van een in de vloer ingebouwde sokkel, waar de paaltjes in en uit kunnen worden gedraaid met behulp van een specifieke sleutel. Dit staat ook vermeld op de website van Glasdon, het bedrijf dat zulke paaltjes verkoopt, en in hun brochure (zie ook PDF-bestand in bijlage onderaan dit artikel) staat er duidelijk vermeld dat er gebruik wordt gemaakt van een "sokkelsysteem (wegneembare verkeerspaal)" zoals in onderstaande screenshot:

Op de Engelstalige website Leafield Highway staat eveneens een brochure die duidelijke instructies toont hoe zo'n paal uit de sokkel kan worden gehaald.

In de voorbije jaren circuleerde de afbeelding op verschillende websites, met bijschriften in tal van talen. Ook werd de foto gedeeld op Nederlandstalige blogs, op Dumpert en andere websites. In sommige gevallen werd de foto zelfs opzettelijk bewerkt, om bijvoorbeeld een prostituee aan het raam te laten zitten, een tramlijn ernaast te laten lopen, of een paal bovenop het voertuig te plaatsen. In de meeste gevallen wordt de foto dan ook verspreid als onschuldige grap, al kan er soms ook een onderliggende bedoeling zijn om werkmannen af te schilderen als zogenaamd domme mensen.

In België is er echter wel één incident uit 2012 bekend waarbij werkmannen hun opdracht om paaltjes te plaatsen blindelings hadden uitgevoerd, en zodoende andere geparkeerde wagens hadden ingesloten. Het ging hier niet om de voertuigen van de werkmannen zelf, maar wel om fout geparkeerde auto's. In dit geval ging het blijkbaar niet om verwijderbare paaltjes, en dus dienden de bestuurders van de ingesloten wagens eigenhandig de obstakels te verwijderen en nadien terug te plaatsen.

Op zich gaat het hier om een hoax die weinig kwaad kan verrichten, en dus vormt het verspreiden ervan ook geen opmerkelijk probleem, tenzij het opzettelijk de bedoeling zou zijn om werkmannen in een onterecht negatief daglicht te stellen.

Bronnen:

- http://www.snopes.com/photos/automobiles/bollards.asp

- http://manchesterhistory.net/manchester/tours/tour1/astley.html

- https://maps.google.co.uk/maps?ll=53.478888%2C-2.253023&cbp=%2C192.15%2C%2C0%2C8.720001&layer=c&panoid=Kl0Uyr2Cw1_ENJHS2JDTYA&spn=0.18000000000000152%2C0.30000000000000004&output=classic&cbll=53.478888%2C-2.253023

- http://www.leafieldhighway.com/Controls/List/Download.ashx?ListItemId=185&File=1

- http://be.glasdon.com/nl/view/glasdon-manchester-tm-verkeerspaal

- http://be.glasdon.com/nl/downloads/brochures/HA130Dutch-BelgiumGeneralBrochureREPRO.pdf

- http://www.leafieldhighway.com/Controls/List/Download.ashx?ListItemId=185&File=1 of http://message.snopes.com/photos/automobiles/graphics/bollards.pdf

- http://photo-copy-ann.blogspot.be/2011/10/t-is-vrijdag-voor-iedereen.html [bron van de hoax]

- http://www.dumpert.nl/mediabase/18717/288d1657/klusje_zit_er_weer_op.html [bron van de hoax]

- http://www.prikstok.nl/item/wat-klopt-er-niet/4252 [bron van de hoax]

- http://www.dumpert.nl/mediabase/19030/4fb33a39/klusje_zit_er_bijna_op_(22).html [bewerkte foto]

- http://www.dumpert.nl/mediabase/19028/46f97112/de_mannen_van_prorail.html [bewerkte foto]

- http://www.vandaag.be/bizar/94127_arbeiders-zetten-autos-vast-met-paaltjes.html