HOAX: Binnenkort WhatsApp berichten rechtstreeks op uw Facebook tijdlijn

De Hoax-Wijzer | 24/02/2014 | Update: 19/03/2014

Momenteel circuleert er een waarschuwing dat alle WhatsApp berichten openbaar zullen worden gemaakt op je Facebook tijdlijn. Dit zou het zogenaamde gevolg zijn van de overname van WhatsApp door Facebook. Het gaat hier echter een hoax, er zullen geen privé berichten openbaar gemaakt worden door WhatsApp of Facebook.

Het circulerende bericht luidt als volgt:

WhatsApp & Facebook Gaan samenwerken Binnenkort worden uw WhatsApp berichten rechtstreeks op uw Facebook tijdlijn geplaatst Zowel verzonden als ontvangen berichten zijn dan voor iedereen zichtbaar, u kunt deze instellingen aanpassen, echter u dient er rekening mee te houden dat de ontvanger de zelfde instellingen gebruikt Deze verandering word in de nacht van 28 op 29 februari doorgevoerd Om gebruik van WhatsApp te kunnen blijven maken dient u dus over een Facebookaccount te beschikken

Een andere versie van dezelfde hoax luidt als volgt:

LET OP !

Na de overname van WhatsApp door FaceBook zullen alle berichten die je met WhatsApp verstuurd direct op je FaceBook pagina te zien zijn!

Deze optie kan voor €55,00 uitgezet worden.

Dit bericht circuleert ongetwijfeld naar aanleiding van de aankondiging van 19 februari 2014, waarin Facebook laat weten dat ze de diensten van WhatsApp zullen overkopen voor het bedrag van 19 miljard Amerikaanse dollar (13,8 miljard euro). Hoewel deze overname inderdaad werkelijkheid is, zal er voor de eindgebruiker in principe niets veranderen. WhatsApp zal immers onafhankelijk blijven werken van Facebook, zo heeft het bedrijf laten weten in een blogbericht.

De bewering dat alle inkomende en uitgaande privé berichten op WhatsApp openbaar zullen worden geplaatst op je Facebook tijdlijn, is geheel verzonnen. Geen van beide bedrijven heeft ook maar enigszins een aankondiging gemaakt in die richting. Integendeel, de aankondiging dat beide diensten onafhankelijk van elkaar zullen blijven werken getuigt van het tegenovergestelde. Ook de foute bewering dat je over een Facebook account moet beschikken om WhatsApp te kunnen blijven gebruiken, is bij deze ontkracht.

Tenslotte is er nog de waarschuwing dat deze "verandering" zou worden doorgevoerd in de nacht van 28 op 29 februari. Ook dit is volkomen onzin, want het jaar 2014 is immers geen schrikkeljaar, waardoor er bijgevolg ook geen 29 februari 2014 kan zijn. Het laatste schrikkeljaar vond plaats in 2012, en het volgende schrikkeljaar zal pas in 2016 volgen. Wellicht gaat het hier gewoon om een grap, maar niettemin werd het door heel wat Facebook- en WhatsApp-gebruikers toch ernstig genomen.

Op dit moment is het moeilijk in te schatten hoe de diensten van Facebook en WhatsApp zullen evolueren in verhouding tot elkaar. Het valt immers niet uit te sluiten dat, in de toekomst, de diensten toch meer met elkaar geïntegreerd zouden worden. Zelfs al zou dat ooit het geval zijn, is de kans dat al je WhatsApp berichten openbaar op je Facebook tijdlijn zouden komen te staan praktisch onbestaande. Facebook Inc. weet immers ook wel dat dit op erg veel protest zou stuiten, met een grote kans dat veel mensen hierdoor zouden besluiten hun account te verwijderen. Bovendien zou Facebook Inc. hier geen enkel voordeel bij hebben; enkel nadelen dus, want minder gebruikers betekent ook minder inkomsten uit advertenties. In een variant van de hoax wordt wel beweerd dat je 55 € zou moeten betalen om de optie uit te schakelen, maar ook dat is geheel verzonnen.

Kortom, het gaat hier om een hoax die enkel onnodige bezorgdheid verspreidt, en het is dan ook aangeraden dat bericht niet te delen.