HOAX: Jackie Chan is overleden

De Hoax-Wijzer | 23/07/2013 | Update: 17/07/2014

SAMENVATTING

Het bericht dat zich momenteel verspreidt, waarin wordt beweerd dat Jackie Chan overleden is, behoort tot de talloze hoaxes van zogenaamde overleden artiesten. Jackie Chan is nog steeds in leven, en het zogenaamde ongeluk waarbij hij van een gebouw of afgrond valt, is dan ook geheel verzonnen. Om aan te tonen dat hij nog steeds bij leven en welzijn is, heeft Jackie Chan zelfs een foto van zichzelf op het internet geplaatst waar hij een krant van die dag in zijn hand houdt.

Reeds in 2011 verspreidde het bogus nieuws zich dat Jackie Chan overleden is, en dit herhaalt zich sinds 2013 in een andere vorm. Het ging aanvankelijk om een grap, maar inmiddels is er ook de bogus "Hollywood Headlines" applicatie op Facebook dat gebruikers belooft een video te tonen van het ongeval. De video bestaat helemaal niet, maar de applicatie kan wel virussen of malware installeren, of de gebruiker enquêtes laten invullen waarbij de oplichter, die de applicatie ontworpen heeft, geld kan verdienen. Installeer deze applicatie dus niet en deel het bogus bericht niet op Facebook, Twitter of elders.

DETAIL ANALYSE

Het bericht dat Jackie Chan overleden is wordt op dit moment, sinds juni 2013, vaak verspreid vanuit de Facebook applicatie "Hollywood Headlines". Net zoals een voorloper uit 2011, waarin hij ook al dood werd verklaard, is dit een hoax vergelijkbaar met andere gevallen zoals aankondigingen van de dood van Tom Hanks, Justin Bieber, Sylvester Stallone, enz...

In de meeste gevallen zijn zulke bogus berichten ook voorzien van het nodige sensatie-gehalte: het gaat bijna uitsluitend om een vreselijk ongeval, zoals bv. een verkeersongeluk, of in dit geval een stunt waarbij Jackie Chan zou gevallen zijn van een 12 verdiepingen hoog gebouw (of in sommige gevallen, van een afgrond). Enkel indien het nieuws wordt aangekondigd door betrouwbare en gekende media, mogen zulke berichten ernstig genomen te worden.

Het bogus bericht werd aanvankelijk verspreid als grap, vanuit de website mediafletcher.com. Deze website staat gebruikers toe om een "nieuws template" te kiezen waarmee ze verzonnen nieuwsberichten kunnen aanmaken en online plaatsen. De zogenaamde artikels lijken dan afkomstig te zijn van de "Global Associated News" en zien er vaak ook realistisch uit, zoals dit wel meer het geval is bij satirische websites. Onderaan elke pagina van de website mediafletcher.com staat echter de duidelijke disclaimer dat alle artikels geheel verzonnen zijn, maar helaas merken bezoekers dit niet altijd op. De disclaimer luidt als volgt:

FAKE... THIS STORY IS 100% FAKE! this is an entertainment website, and this is a totally fake article based on zero truth and is a complete work of fiction for entertainment purposes! this story was dynamically generated using a generic 'template' and is not factual. Any reference to specific individuals has been 100% fabricated by web site visitors who have created fake stories by entering a name into a blank 'non-specific' template for the purpose of entertainment.

Helaas wordt deze grap inmiddels op zijn beurt misbruikt en verspreid via een Facebook applicatie genaamd "Hollywood Headlines", die je dient te installeren om zogenaamd je leeftijd te verifiëren. De applicatie belooft dat je dan een video te zien zult krijgen van het tragische gebeuren, maar vanzelfsprekend bestaat deze video helemaal niet . De installatie van die applicatie kan leiden tot virussen of malware op je computer, of verwijst je naar online enquêtes waarbij de oplichter achter deze hoax geld kan verdienen. Het spreekt voor zich dat je deze applicatie best niet installeert en het bericht ook niet verder verspreidt.

Om aan te tonen dat dit een hoax is en hij nog wel degelijk in leven is, heeft Jackie Chan inmiddels zelfs een foto van zichzelf laten maken met een recente krant in zijn hand. Hier heeft hij volgend bijschrift aan toegevoegd:

Hi everybody! Yesterday, I got on a 3am flight from India to Beijing. I didn’t get a chance to sleep and even had to clean my house when I got home. Today, everybody called to congratulate me on my rumored engagement. Afterward, everybody called me to see if I was alive.

If I died, I would probably tell the world! I took a photo with today’s date, just in case you don’t believe me! However, thank you all for your concern. Kiss kiss and love you all!

P.S. My dog is healthy, just like me! He doesn’t need surgery! By the way, my dogs are golden retrievers, not Labradors.

Bronnen:

- Bogus artikel: http://jackie.chan.mediafetcher.com/news/top_stories/actor_austria.php

- http://www.hoax-slayer.com/jackie-chan-death-hoax.shtml

- http://www.snopes.com/inboxer/hoaxes/austriadeath.asp

- http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151730089877318

- http://www.ibtimes.co.uk/articles/481945/20130622/jackie-chan-death-hoax-jokes-photo-facebook.htm

- http://www.huffingtonpost.com/2013/06/25/jackie-chan-death-hoax_n_3498793.html

- 2011 versie: http://urbanlegends.about.com/b/2011/03/29/jackie-chan-died-hoax.htmen http://www.washingtonpost.com/blogs/faster-forward/post/jackie-chan-death-hoax-hits-twitter-again/2011/08/17/gIQAAxKFLJ_blog.html

- http://urbanlegends.about.com/b/2013/06/22/jackie-chan-dead-hoax.htm

- http://www.hoaxorfact.com/Pranks/jackie-chan-falls-to-his-death-in-austria-hoax.html

R.I.P. JACKIE CHAN 1954 - 2013 [Hollywood Breaking News]

Hollywood Headlines

Je zal altijd in ons hart voor altijd. Rest in Peace

Momenteel circuleert een bericht, zogenaamd afkomstig van "Hollywood Breaking News", waarin vermeld staat dat de acteur Jackie Chan overleden is. Dit is echter een hoax, zulke berichten doen vaak de ronde in tal van varianten, maar hij is dus nog wel degelijk in leven.

De waarschuwing luidt als volgt: