HOAX: Vermissingsbericht drie kinderen in Alkmaar

De Hoax-Wijzer | 16/07/2015 | Update: --

Sinds augustus 2014 circuleert op Facebook een afbeelding dat de vermeende vermissing van drie kinderen in Alkmaar meldt. Het bericht bevat echter verschillende onjuistheden, en er is geen vermissing bekend met de opgegeven namen van de kinderen. Het betreft een hoax die waarschijnlijk met like farming-doeleinden in het leven werd geroepen. De kinderen afgebeeld op het bericht hebben er niets mee te maken, en het delen van de valse vermissing vormt dan ook een aantasting van hun privacy.

Het circulerende bericht luidt als volgt:

VERMIST

Boris Forst (12 jaar)

Laura Forst (9 jaar)

Savannah Forst (7 jaar)

Ze lopen normaal gesproken met z'n 3e naar school. Maar maandag 25 Juni waren ze spoorloos verdwemen.

Kent u deze 3 kinderen? Of heeft u ze na maandag 25 juni nog gezien? Neem dan Contact op met De politie.

Verdere informatie.

Verdwenen op 25 juni tussen 08:00 / 08:30

Volgens een getuigen zouden ze zijn ingestapt in een zilvere peugeot 306 in Alkmaar

Woonplaats : Alkmaar (N-H-N)

Laatst gezien: De mare Alkmaar.

Leeftijd: 12, 9 & 7 jaar jong.

Vermiste kinderen : 3

Bericht namens ongeruste ouders.

Ik zou iedereen vriendelijk willen verzoeken om uit te kijken naar deze 3 lieve kinderen. Wij als ouders zijn enorm verdrietig.

Ook mag dit gedeeld worden op facebook. Alle beetjes helpen!

Ik wil mijn kinderen terug!

GEZIEN?

Twijfel niet en neem contact op Met de politie!

Het bericht begon aanvankelijk in augustus 2014 te circuleren via de Facebook-pagina FUNNY, die inmiddels niet meer bestaat. Kort nadien werd de afbeelding ook overgenomen door anderen, die het opnieuw op Facebook plaatsten en waardoor de nepwaarschuwing zich ook veel later nog zou blijven verspreiden. Een post van 10 augustus 2014 werd op minder dan een jaar reeds zo'n 38.000 keer gedeeld en blijft online staan ondanks het feit dat de plaatser ervan op de hoogte werd gebracht dat het gaat om een nepbericht. De kinderen afgebeeld op het bericht waren in 2014 niet vermist, en ook voordien en nadien niet. Het vermissingsbericht bevat tevens verschillende taalfouten ("verdwemen", "een getuigen", "zilvere peugeot", ...) en andere gegevens die niet correct zijn. Het bericht leest bovendien meer als een opsporingsbericht voor een vermist huisdier dan als een vermissing van drie kinderen.

De laatste keer dat de datum 25 juni op een maandag viel, was in 2012. Het bericht begon echter pas in augustus 2014 te circuleren. Een zoektocht naar kinderen met de opgegeven namen levert niets op, wat wil zeggen dat - als ze al bestaan - ze nooit als vermist zijn opgegeven. Er waren ook geen andere relevante vermissingen in de periode rond 25 juni 2012. De Nederlandse media heeft nergens melding gemaakt van de vermeende verdwijning, met uitzondering van een persbericht op Dichtbij.nl dat kort nadien alweer was verwijderd. Dit persbericht werd wellicht niet door Dichtbij.nl zelf geschreven en stond, net zoals het oorspronkelijke hoaxbericht, vol met allerhande taalfouten. Ook beweerde het bericht dat heel Nederland in rep en roer stond, en dat zelfs buitenlandse kranten er aandacht aan hadden besteed. Van deze beweringen is eveneens geen spoor te bekennen. De kinderen die op het bericht afgebeeld zijn bestaan uiteraard wel echt, maar hun foto werd genomen van de website van een fotograaf in Soest, en hun namen zijn wellicht helemaal anders.

Hoogstwaarschijnlijk werd de nep-vermissing verzonnen door de beheerder van de Facebook-pagina FUNNY, een like-farming pagina die inmiddels alweer offline is. Nadat hij eerst verschillende kritische vragen en reacties had verwijderd van zijn pagina, gaf de beheerder toe dat het bericht vals was. Het was wellicht zijn intentie om met die hoax meer leden naar zijn pagina te lokken. Aangezien nadien ook anderen de hoax-afbeelding inmiddels op hun eigen Facebook-profiel hebben geplaatst, is het bericht niet meer verwijderbaar. Hierdoor worden de afgebeelde kinderen in een geheel foute context getoond en wordt hun privacy aangetast. De valse vermissing kan dan ook best niet verder worden verspreid, en het is aangeraden om bij voorkeur enkel vermissingen van officiële instanties te delen.

Bronnen:

- https://www.facebook.com/photo.php?fbid=247017438841673 [bron van de hoax]

- https://www.facebook.com/Hoaxmelding/photos/a.131766316984141.27255.130426727118100/319485654878872/

- https://www.facebook.com/Nieuws.en.FUNNY [bron van de hoax / dode link]

- http://www.headlinez.nl/index.php?nr=14481048