Valse nieuwssites

Het internet is bezaaid met talloze valse nieuwssites (of "fake news websites"). Dit zijn websites die zich profileren als een (alternatieve) nieuwswebsite, zoals een online krant dat is, met dat verschil dat er hier geen echt nieuws wordt aangekondigd. De meeste bekende vorm van valse nieuwssites zijn de zogenaamde "satire nieuwssites", die vaak op een ludieke manier proberen in te spelen op de actualiteit zonder dat het de bedoeling is dat hun artikels serieus genomen worden. Daarnaast zijn er nog een aantal andere valse nieuwssites die niet onder de noemer van "satire" vallen. Ze vallen veelal onder deze categorieën:

Het is mogelijk dat deze websites af en toe ook echt nieuws publiceren. Dit doen ze vaak om geloofwaardiger over te komen bij hun potentieel lezerspubliek, en om het moeilijker te maken echt van vals nieuws te onderscheiden. Zelfs indien ze schrijven over waargebeurde feiten, wordt dit vaak op een gekleurde en misleidende manier weergegeven, op zo reeds op voorhand de mening van de lezer te beïnvloeden in een welbepaalde denkrichting. In vele gevallen zijn het lasterberichten omtrent bekende personen (politici, regeringsleiders, religieuze leiders, bekende bedrijven, wetenschappers, popsterren, ...). Om die reden is het aangeraden de artikels van zulke websites nooit serieus te nemen.

Indien het gaat om een echt nieuwsfeit, werd het immers slechts overgenomen van betere nieuwsmedia, en kan je de tussenstap beter overslaan door meteen het nieuws te zoeken in betrouwbare mediabronnen. Met het citeren van een valse nieuwssite alsof het een betrouwbare bron is, zeker als het gaat om pseudowetenschap, kwakzalverij en complottheorieën, verliest je argument enkel maar haar geloofwaardigheid, zoals aangehaald in Scopie's Law.

Hieronder geven we een lijst weer van websites die kunnen worden beschouwd als valse nieuwssites zoals beschreven in de vier categorieën hierboven. Voor een lijst van Nederlandstalige, Engelstalige en anderstalige satirische nieuwssites kan je terecht bij onze Lijst van satire websites.

NEDERLANDSTALIGE VALSE NIEUWSSITES

ENGELSTALIGE VALSE NIEUWSSITES

BEKENDE MEDIA DIE GEREGELD MISLEIDENDE OF FOUTE ARTIKELS PUBLICEREN

Nederlandstalige media:

Engelstalige media:

Zie ook:

- http://www.fortliberty.org/hoax-sites.html

- http://www.snopes.com/2016/01/14/fake-news-sites/

- http://nl.hoax.wikia.com/wiki/Clickbait

- http://nl.hoax.wikia.com/wiki/Complottheorie%C3%ABnwebsites

- http://www.fakenewswatch.com/

- https://mediabiasfactcheck.com/conspiracy/

- http://welovegv.com/false-misleading-clickbait-y-andor-satirical-news-sources/