HOAX: Wanneer water drinken / Aspirine

De Hoax-Wijzer | 22/02/2014 | Update: 29/11/2014

Reeds geruime tijd circuleert er een tekst die je zogenaamd medisch advies meegeeft over wanneer je water moet drinken, waarbij het juiste tijdstip zelfs een hartaanval zou voorkomen. De informatie is echter grotendeels onjuist en aldus een hoax die potentiële hartpatiënten een vals veiligheidsgevoel kan geven.

De circulerende tekst, die ook op Facebook wordt gedeeld, luidt als volgt:

Wist je dit??? WANNEER WATER DRINKEN ? Veel mensen zeggen dat ze niets willen drinken voor het naar bed gaan omdat ze dan 's nachts moeten opstaan om naar het toilet te gaan. HARTAANVAL EN WATER. Ik wist dit allemaal niet. Interessant..... Ik vroeg aan mijn cardioloog waarom mensen vaak zoveel moeten plassen 's nachts. Zijn antwoord was: De zwaartekracht houdt het water in het onderste deel van je lichaam wanneer je rechtop staat of zit. Dat is de reden waarom de benen opzwellen. Wanneer je ligt zoekt het onderste deel van je lichaam evenwicht met de nieren. Dan verwijderen de nieren het water samen met de afvalstoffen omdat het gemakkelijker gaat. Water is essentieel om afvalstoffen uit je lichaam te verwijderen. Ik vroeg aan de cardioloog wat de beste tijd is om water te drinken. De cardioloog zei: Water drinken op bepaalde tijdstippen maximaliseert de efficiëntie ervan op het lichaam. 2 glazen water na het opstaan activeert de interne organen. 1 glas water 30 minuten voor elke maaltijd verbetert de spijsvertering.

1 glas water voordat u een bad (of douche) neemt, verlaagt uw bloeddruk.

1 glas water voordat u gaat slapen, vermijdt een beroerte of een hartaanval.

Water drinken voor het slapen gaan, vermijdt ongewenste beenkrampen tijdens de nacht. Uw beenspieren zoeken namelijk vocht op wanneer ze verkrampen.

ASPIRINE (Bron: Mayo kliniek)

Dr. Virend Somers is een cardioloog van de Mayo kliniek. Hij schreef een belangrijk artikel in het magazine van het American College of Cardiology.

De meeste hartaanvallen gebeuren overdag, meestal tussen 6.00 uur ’s morgens en de middag.

Een hartaanval ’s nachts, wanneer het hart het rustigst moet zijn, betekent dat er iets ongewoons is gebeurd.

Somers en zijn collega’s proberen al tien jaar aan te tonen dat slaapapneu de schuldige is.

1. Als u elke dag een aspirine neemt, neem deze dan wel

's avonds in.

De reden: aspirine heeft een “half leven” van 24 uur.

Dus: als de meeste hartaanvallen in de vroege ochtend gebeuren, zal de aspirine in uw lichaam het sterkst zijn.

2. Aspirine gaan jarenlang mee in uw medicijnkastje. Wanneer ze veroudert, ruikt ze naar azijn.

Waarom aspirine naast je bed leggen?

Behalve de pijn in de linkerarm zijn er nog meer symptomen van een hartaanval. Intense pijn in de kin, nausea en veel zweten… Maar die symptomen komen minder vaak voor.

Noteer: tijdens een hartaanval kunt u ook GEEN pijn in de borst hebben.

Wanneer u wakker wordt door hevige pijn in de borst, slik dan direct twee aspirines met wat water.

Bel dan het noodnummer (112) en waarschuw een buurman/vrouw of een familielid dat dichtbij woont.

Zeg: "hartaanval"! en ook dat u 2 aspirines hebt genomen. Ga zitten op een stoel dichtbij de voordeur en wacht op hun komst. GA VOORAL NIET LIGGEN!

Een cardioloog heeft verklaard dat wellicht een mensenleven kan worden gered als elke persoon die dit ontvangt het doorstuurt aan 10 mensen!

Ik heb dat gedaan. En nu jij!

STUUR DIT DOOR. HET KAN MENSENLEVENS REDDEN !!!

"Het leven is een eenmalige gift" dus wees er zuinig op.

Het gaat hier om een erg lange tekst, die in feite een samenraapsel is van verschillende hoaxes omtrent water. In dit artikel trachten we elk van de beweringen apart te behandelen. Het is echter vanzelfsprekend dat, indien je je bezorgd voelt over je gezondheid om welke reden dan ook, je sowieso best steeds je arts raadpleegt.

Waarom mensen zo vaak moeten plassen 's nachts

Het antwoord dat de tekst op deze vraag formuleert is onjuist, en wordt nergens bevestigd door wetenschappelijke of medische publicaties. De productie van urine is een permanent proces in het lichaam en zet zich ook 's nachts voort. De productie is wel iets trager terwijl je slaapt, zodat je in staat zou zijn om te rusten zonder telkens te moeten wakker worden om naar het toilet te gaan. Bovendien wordt urine steeds vanuit de nieren naar de blaas gestuurd, ongeacht of je rechtstaat of neerligt. Zwaartekracht speelt hier dus helemaal geen rol bij: zelfs al sta je op je hoofd of bevind je je ergens waar de zwaartekracht nul is, zal de urine nog steeds van je nieren naar je blaas gaan. Zoniet zou de bemanning van het Internationaal Ruimtestation wel met een erg vervelend probleem zitten.

Indien men alsnog geregeld 's nachts naar het toilet moet om te urineren, heeft dit vaak weinig te maken met blaas- of prostaatproblemen. Onderzoeken hebben uitgewezen dat zulke mensen vak apneu hebben, waarbij ze in hun slaap soms pauzeren met ademen, waardoor ze wakker worden en het gevoel krijgen alsof ze naar het toilet moeten. Apneu kan ook de oorzaak zijn van een hogere productie van urine in het lichaam. Hierdoor krijg je het idee dat, telkens als je wakker wordt je naar het toilet moet gaan, ook al is je blaas op dat moment in feite nog niet vol. Behandeling van apneu zou in vele gevallen de nachtelijke bezoeken aan het toilet reduceren.

2 glazen water na het opstaan activeert de interne organen

Deze bewering slaat totaal nergens op. Onze organen blijven immers permanent werken, ook tijdens onze slaap. En gelukkig maar, want indien ons hart niet meer zou kloppen of onze longen het niet meer zouden doen terwijl we slapen, zouden we helemaal niet meer wakker worden. Ook nieren blijven 's nachts werken, zoals hierboven reeds werd aangegeven. Indien je organen toch zouden stoppen met werken in je slaap, zal het drinken van twee glazen water je helaas niet miraculeus genezen of doen herrijzen van de dood. Vanzelfsprekend is het drinken van water op zich wel gezond en houdt het je lichaam gehydrateerd, maar dit heeft niets te maken met het "activeren van interne organen."

1 glas water 30 minuten voor elke maaltijd verbetert de spijsvertering

Ook deze bewering is onjuist. Water heeft niet veel tijd nodig om doorheen je lichaam te gaan, waardoor er na 30 minuten nog maar heel weinig overblijft in je verteringsstelsel om ook maar enigszins een effect te hebben op de spijsvertering. Zelfs het drinken van water tijdens de maaltijd zal weinig of geen invloed hebben op de spijsvertering, en in normale omstandigheden is een gezond en normaal gehydrateerd lichaam perfect in staat om eten te verteren zonder enige toevoeging van water. Vaak kan het drinken van water tijdens de maaltijd wel helpen bij het inslikken van voedsel, en tot in zekere mate ook bij het verlichten van constipatie.

1 glas water voordat u een bad (of douche) neemt, verlaagt uw bloeddruk

Het drinken van water voordat je een bad of douche neemt, of op eender welk ander moment van de dag, zal er helemaal niet voor zorgen dat je bloeddruk verlaagt. Een verhoogde hydratatie zal geen verlies van natrium uit het bloed tot gevolg hebben, en dus ook geen lagere bloeddruk. Integendeel, het drinken van water kan zelfs een tijdelijke verhoging van de bloeddruk tot gevolg hebben, vooral dan voor mensen die van nature een erg lage bloeddruk hebben. Dit is echter slechts voor een korte periode, zonder langdurige gevolgen voor de bloeddruk. Bovendien is er helemaal geen reden waarom je, in gezonde toestand, je bloeddruk zou willen verlagen voor het nemen van een bad of douche; het nemen van een heet bad zou op zich al een daling van de bloeddruk tot gevolg kunnen hebben.

1 glas water voordat u gaat slapen, vermijdt een beroerte of een hartaanval

Deze bewering is wellicht nog de meest onzinnige van allemaal. Helaas is het niet zo eenvoudig om een beroerte of hartaanval te voorkomen met het drinken van een glas water op het juiste tijdstip. Wel is het belangrijk om het lichaam voldoende gehydrateerd te houden, waardoor het hart minder moeite heeft met het pompen van bloed. Het is op zich dus zeker gezond om af en toe een glas water te drinken (al is het exacte tijdstip niet bijzonder relevant) en kan het de kans op een hartaanval lichtjes verlagen, maar helaas niet vanzelfsprekend voorkomen.

Water drinken voor het slapen gaan, vermijdt ongewenste beenkrampen tijdens de nacht

Beenkrampen kunnen voorkomen worden met allerhande preventietips, waarbij het voldoende drinken van water er slechts één van is. Het is belangrijk om goed gehydrateerd te blijven, maar een teveel aan water kan daarentegen ook negatieve gevolgen hebben. Het is echter niet nodig om water te drinken op een welbepaald tijdstip, zoals bv. voor het slapen gaan, en het is zelfs best om gewoon voldoende water te consumeren in de loop van de dag.

Dr. Virend Somers is een cardioloog van de Mayo kliniek. Hij schreef een belangrijk artikel in het magazine van het American College of Cardiology.

Hiermee zijn we aan het tweede deel van de hoax belandt, die aanvankelijk op zich circuleerde en dit reeds sinds 2010. Dr. Virend Somers bestaat wel degelijk, en is inderdaad werkzaam bij de Mayo Clinic als specialist in hart- en vaatziekten. Niettemin is hij echter helemaal niet de auteur van de circulerende tekst, zoals wordt beweerd in de meeste versies van de hoax. Hoewel sommige paragrafen in de tekst wel correctie informatie bevatten, zijn andere paragrafen daarentegen onjuist of niet vanzelfsprekend van toepassing voor elke patiënt. Om die redenen waarschuwt de Maya Clinic om de kettingmail niet ernstig te nemen, aangezien deze informatie bevat die zelfs schadelijk zou kunnen zijn voor de gezondheid. Sowieso is het niet aan te raden om medisch advies van een kettingmail op te volgen.

De meeste hartaanvallen gebeuren overdag, meestal tussen 6.00 uur ’s morgens en de middag

Het klopt inderdaad dat de meeste hartaanvallen plaatsvinden tussen 6u 's ochtends en de middag. Meer bepaald is het risico op een hartaanval het grootst rond de periode van het ontbijt, aldus kort nadat je opstaat en aan je dag begint, en niet wanneer je nog aan het slapen bent. Onderzoek heeft uitgewezen dat hartaanvallen de in de ochtend gebeuren meestal ook de meest ernstige zijn.

Somers en zijn collega’s proberen al tien jaar aan te tonen dat slaapapneu de schuldige is

Het klopt inderdaad dat apneu de oorzaak kan zijn van een hartaanval, en het is dus aan te raden om dit door een bevoegde arts te laten behandelen. Niettemin is de tekst hier wel misleidend: apneu kan de oorzaak zijn van een hartaanval, maar niet elke hartaanval is vanzelfsprekend het gevolg van apneu.

Als u elke dag een aspirine neemt, neem deze dan wel 's avonds in

De reden die hiervoor wordt opgegeven, dat aspirine een "half leven" van 24 uur zou hebben, is onjuist. Afhankelijk van de dosis die je inneemt, duurt het gemiddeld zo'n 3 uur voor 300 tot 650 mg, of 5 uur voor 1 gram, en tot 9 uur voor 2 gram, vooraleer de levensduur van de aspirine is uitgewerkt. Het 's avonds nemen van een aspirine zal dus geen groter voordeel hebben dan dat je dit op een ander tijdstip van de dag zou doen. Het effect van aspirine op de bloedplaatjes zou wel zo'n 7 tot 10 dagen kunnen duren.

Aspirine gaan jarenlang mee in uw medicijnkastje. Wanneer ze veroudert, ruikt ze naar azijn.

Het is sowieso nooit een goed idee om te adviseren vervallen medicijnen te blijven gebruiken. De kans is immers groot dat het effect van een medicijn na verloop van tijd vermindert, zoals ook met aspirine het geval is. Het is dan ook aan te raden om vervallen medicijnen uit je medicijnkastje te verwijderen, en te vervangen door nieuwe.

Behalve de pijn in de linkerarm zijn er nog meer symptomen van een hartaanval. Intense pijn in de kin, nausea en veel zweten… Maar die symptomen komen minder vaak voor.

Het klopt inderdaad dat pijn in de kin, misselijkheid (nausea) en zweten potentiële symptomen kunnen zijn van een hartaanval. Ook kortademigheid, met of zonder pijn in de borst, kan potentieel duiden op een hartaanval. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat, telkens als je zweet of je misselijk voelt, je vanzelfsprekend een hartaanval zal krijgen. Raadpleeg bij twijfel steeds een arts.

Wanneer u wakker wordt door hevige pijn in de borst, slik dan direct twee aspirines met wat water. Bel dan het noodnummer (112) en waarschuw een buurman/vrouw of een familielid dat dichtbij woont.

Het opgegeven advies omtrent wat je moet doen bij een hartaanval kan best niet opgevolgd worden. Vanzelfsprekend is het belangrijk dat je eerst de hulpdiensten verwittigt, bij voorkeur door naar het noodnummer (in Europa is dit 112) te bellen. Je kan op dat moment aan hen vragen of je beter wel of niet aspirine inneemt. Aspirine kan inderdaad helpen bij een hartaanval, omdat dit het bloed verdunt waardoor het hart minder moeite heeft met te pompen, maar bepaal nooit zomaar een diagnose zonder een bevoegd arts te contacteren.

Ga zitten op een stoel dichtbij de voordeur en wacht op hun komst. GA VOORAL NIET LIGGEN!

Deze informatie is nergens op gebaseerd en aldus geheel verzonnen. In sommige gevallen is het zelfs aangeraden om wél te gaan liggen, vooral in geval van lage bloeddruk. In andere gevallen is het dan weer wel beter op rechtop te zitten. Probleem is dat je niet precies kan weten wat er in je lichaam aan het gebeuren is op het moment van een hartaanval, en dus luidt het advies om te doen wat op dat moment het beste resultaat geeft. Als je bv. problemen hebt bij het ademen terwijl je ligt, kan je beter rechtop zitten. Wanneer je de hulpdiensten belt, vraag hen wat je best kan doen en volg hun instructies op. Probeer rustig te blijven zitten of liggen in afwachting van de ambulance.

Een cardioloog heeft verklaard dat wellicht een mensenleven kan worden gered als elke persoon die dit ontvangt het doorstuurt aan 10 mensen

Vanzelfsprekend zal een cardioloog of andere arts nooit vragen om een kettingmail door te sturen. In dit geval gaat het om "een cardioloog" die niet bij naam genoemd wordt, en er bestaat geen twijfel dat deze kettingbrief nooit door een cardioloog werd opgesteld. Dit soort beweringen worden vaak toegevoegd aan een hoax om de verspreiding ervan verder te bevorderen, waardoor je er dan ook in bijna alle gevallen vanuit kan gaan dat dit een kettingbrief is die je beter niet verder verspreidt.

CONCLUSIE

Bijna alle informatie in de circulerende kettingbrief is onjuist, misleidend of zelfs gevaarlijk. De kettingbrief is dan ook absoluut niet afkomstig van de Mayo Clinic, of van eender welke cardioloog. Het klopt inderdaad dat aspirine kan helpen tegen een hartaanval, omdat deze een bloedverdunnend effect heeft, maar het is nooit een goed idee om voor jezelf een diagnose en behandeling op te stellen zonder een bevoegde arts te raadplegen. Het is immers mogelijk dat het nemen van aspirine een negatieve werking kan hebben in combinatie met andere geneesmiddelen.

De beweringen dat het drinken van water op bepaalde tijdstippen van de dag (bv. voor het slapen gaan, of voor het nemen van een bad of douche) zouden helpen om een hartaanval te voorkomen, of om de bloeddruk te verlagen, zijn volslagen onzin. Vanzelfsprekend is het gezond om water te drinken en zo je lichaam voldoende gehydrateerd te houden, maar het is niet nodig om rekening te houden met de vooropgestelde tijdstippen. Bovendien zal het drinken van water niet vanzelfsprekend een hartaanval kunnen voorkomen.

Het is aldus af te raden om deze kettingbrief verder te verspreiden, aangezien bijna alle informatie onjuist is. Hierdoor kunnen mensen die op het foute moment de foute informatie volgen, hun leven potentieel meer in gevaar brengen. Contacteer bij eventuele twijfel of bezorgdheid steeds een bevoegd arts.

Bronnen:

- https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10205287124886464 [bron van de hoax]

- https://www.uzleuven.be/en/urological-surgery/kidney

- http://doctorstevenpark.com/sleep-apnea-and-nighttime-urination

- http://www.hoax-slayer.com/correct-time-drink-water.shtml

- http://www.boston.com/news/health/articles/2010/10/18/does_drinking_water_with_meals_help_with_digestion/

- http://ezinearticles.com/?Drinking-Water---Does-it-Lower-Blood-Pressure?&id=1416187

- http://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/HighBloodPressure/PreventionTreatmentofHighBloodPressure/Hot-Tub-and-Sauna-Use-and-High-Blood-Pressure_UCM_301887_Article.jsp#

- http://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/More/MyHeartandStrokeNews/Staying-Hydrated---Staying-Healthy_UCM_441180_Article.jsp

- http://www.health.harvard.edu/fhg/updates/update0105a.shtml

- http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/muscle-cramp/in-depth/health-tip/art-20048811

- http://www.mayo.edu/research/faculty/somers-virend-m-d-ph-d/BIO-00027756

- http://www.snopes.com/medical/drugs/aspirin.asp

- http://www.sciencedaily.com/releases/2011/04/110427194902.htm

- http://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/More/MyHeartandStrokeNews/Sleep-Apnea-and-Heart-Disease-Stroke_UCM_441857_Article.jsp

- https://www.heart.org/HEARTORG/General/Heart-Attack-Stroke-and-Cardiac-Arrest-Signs_UCM_303977_SubHomePage.jsp

- http://patients.about.com/b/2010/09/09/if-that-heart-attack-email-fooled-my-husband-it-can-fool-you-too.htm

- http://www.truthorfiction.com/rumors/m/mayoclinicaspirin.htm